Viac článkov v slovenčine a češtine

MSJ: Makar dvoma bodmi prispel k postupu

MSJ: Makar dvoma bodmi prispel k postupuKanada má za sebou úspešné semifinálové vystúpenie. Na postupe do finále sa podieľali aj dva prospekty Colorada Avalanche.

Dnes v noci sa na juniorských Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji odohrali semifinálové zápasy. Kanada v ňom čelila silnému českému výberu, ktorý si vo štvrťfinále poradil s Fínskom. Favorit duelu bol jasný, a v jeho zostave opäť nechýbali dva prospekty Colorada Avalanche. Aj proti Česku sme mohli obdivovať umenie Conora TimminsaCalea Makara.

Kanada – Česko 7:2 (2:1, 4:0, 1:1)

16. Steel (Clague, Kyrou), 19. Batherson (Makar, Thomas), 28. Batherson (Makar, Bean), 30. Comtois (B. Howden, Formenton), 33. Kyrou (Steel, Dubé), 37. Batherson (M. McLeod), 46. Katchouk (Raddysh, Thomas) – 6. Zadina (Nečas, Michnáč), 51. Zadina

Zverenci Dominiquea Ducharmea si vo štvrťfinále ľahko poradili so Švajčiarskom a podobný scenár sa očakával aj v dnešnom semifinálovom zápase. No jednoznačné víťazstvo, ktoré nakoniec výber Kanady dosiahol, sa tak jednoznačne nerodilo. Boli to českí hokejisti, ktorí vstúpili do duelu správnou nohou. Tlak, ktorý si dokázali vytvoriť už v šiestej minúte pretavil na gól Filip Zadina. Česi hrozili naďalej, no v závere prvej časti prišli dva zbytočné vylúčenia, ktoré kanadskí hráči trestali. Dva góly do šatne akoby zobrali českému tímu vietor z plachiet, a v druhej tretine sme sledovali hokej na jednu bránu. Práve v tejto časti Kanada definitívne zlomila odpor Čechov a rozhodla o svojom postupe. Hrdinom semifinále bol Drake Batherson, ktorý už po dvoch tretinách mal na konte klasický hattrick. Vidieť bolo aj Jordana Kyroua, ktorý svoje kanadské bodovanie obohatil o gól a asistenciu. V tretej časti sa českí chlapci ešte dokázali zmobilizovať, no Zadina druhým gólom v zápase už len upravoval skóre na 2:7. Kanada tak postúpila do finále, v ktorom neuvidíme súboj snov. Švédsko totiž porazilo USA, a podľa mnohých odborníkov najtalentovanejší tím na turnaji bude hrať len o bronz.

Na dnešnom víťazstve Kanady sa veľkou mierou podpísal aj najproduktívnejší obranca na turnaji a talent Colorada Cale Makar. Ten bodoval doposiaľ v každom svojom vystúpení a stal sa kľúčovým mužom kanadského výberu v presilových hrách. Aj dnes si v nich pripísal ďalšie dva body za dve asistencie. Je to úctyhodný výkon, keďže Makar nastúpil len na 11 minút a 29 sekúnd. Do štatistík si okrem dvoch bodov pripísal aj jednu strelu na bránu.

Väčší priestor na sebarealizáciu dostal druhý talent Colorada v zostave Kanady. Conor Timmins už tradične patril k najvyťažovanejším hráčom svojho tímu. Dnes odohral 19 minút a 27 sekúnd, ale výraznejšiu stopu v zápase nezanechal. 19-ročný rodák z Ontária nastúpil na 29 striedaní, v ktorých ohrozil súperovho brankára jedenkrát a inkasoval aj dve trestné minúty.


Juraj Janotak, Slovakia, janotak@eurolanche.com
05/01/2018 - 10:00

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."