Viac článkov v slovenčine a češtine

Aittokallio: Chcem byť jednotkou v AHL

Aittokallio: Chcem byť jednotkou v AHLMladý brankársky talent z Fínska sa o svoje pocity z blížiacej sa sezóny podelil s fanklubom Eurolanche.

Calvin Pickard, Kierran Millan, Kent PattersonSami Aittokallio. Už na prvý pohľad je jasné, že organizácia Colorada Avalanche a jej dva spolupracujúce tímy z nižších líg nebudú mať problémy s brankárskym postom na nasledujúce sezóny. Štyria mladí brankári sú pripravení na seniorskú úroveň potom, čo ukončili svoje juniorské kariéry. Jeden z nich sa narodil a vyrastal vo Fínsku – v krajine, ktorá dala svetu viacero kvalitných brankárov.

Aittokallio strávil posledné sezóny doma vo Fínsku a nie za morom ako zvyšok zo silnej štvorice. „Vždy som mal tak dobrých trénerov a vyvíjal som sa rok za rokom, že som nepociťoval potrebu odísť,“ povedal v v exkluzívnom rozhovore pre www.eurolanche.com.

Sami vstúpil do najvyššej fínskej ligy Elite v sezóne 2009/10. Od vtedy sa začal objavovať vo väčšom počte zápasov aj v druhej najvyššej súťaži. „Juniorka je vždy juniorka. Najväčší rozdiel medzi Elite a druhou ligou je tempo. V Elite hrá veľa dobrých hráčov. Brankári čelia presnejším a tvrdším strelám,“ pospomínal si na svoje obdobie vo Fínsku.

Sami bol v posledných sezónach veľmi zaneprázdnený. Nehral iba za dva kluby z dvoch líg, ale objavil sa aj v dvoch juniorských kluboch a takisto reprezentoval krajinu za dva rôzne vekové výbery (do 19 a 20 rokov). Dokopy odohral v sezóne 2010/11 40 zápasov za šesť rôznych klubov. V minulom ročníku to boli „iba“ dva tímy z dvoch líg a takisto juniorský výber hrajúci v druhej lige a v reprezentácii. Medzi jeho najobľúbenejšiu časť kariéry patrili zápasy z Elite. A práve na prvý zápas v tejto lige nezabudne. „Vystriedali ma ešte predtým, než skončila druhá tretina,“ hovorí dnes s úsmevom.

Aittokallio zažiaril na posledných majstrovstvách sveta juniorov, keď pochytal 56 striel v semifinálovom zápase proti Švédsku. Fíni nakoniec prehrali 2:3 po samostatných nájazdoch. Vzhľadom na vek už Sami nemôže juniorku reprezentovať ďalej a preto jeho cesty aktuálne smerujú do Lake Erie Monsters v AHL. Bude to jeho prvá severoamerická skúsenosť. „Chcem byť jednotkou v Lake Erie,“ povedal bez zaváhania pre Eurolanche. „Nemám veľké očakávania. Budem iba robiť to, čo doteraz. Samozrejme, ja chcem a potrebujem pokračovať v zlepšovaní sa, aby som sa niekedy mohol dostať do Šou (NHL – pozn. Dado). Som ochotný urobiť preto všetko,“ povedal o blížiacom sa prípravnom kempe a celej sezóne.

Žiadny Denver Cutthroats, žiadna fínska liga, iba Lake Erie. Hlavná úloha je pre Samiho už pripravená. Nebude to však pre ani jedného z mladých brankárov ľahké. Všetci sú veľmi dobre talentovaní a viac ako pripravení na prechod k veľkému hokeju. Sezóna Monsters bude veľmi závisieť od mladých hráčov, ktorí sa budú musieť zaobísť bez pomoci skúsenej veteránskej dvojky. Cutthroats dostanú dvoch brankárov, ktorým sa nepodarí prebojovať sa do AHL. Nebudú na tom o nič horšie. Manažment nového denverského tímu už teraz vie, že ktokoľvek zo štvorice klubu nesmierne pomôže.

Najvyššie hodnotený brankársky talent Avalanche Pickard a Aittokallio so svojimi bohatými medzinárodnými skúsenosťami sú dvoma najväčšími favoritmi na post gólmanov do AHL. Všetko bude od nich závisieť. Môže to byť veľkým úspechom pre celú organizáciu a skautov. Pre nás to je jediná možnosť. A keď sa Samiho opýtate na jeho brankársky štýl, odpovie ako vždy s humorom: „Niekto iný môže hovoriť o mojom štýle viac. Ja sa len pokúšam chytať tú čiernu gumenú vec!,“ dodal.


David Puchovsky, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
13/09/2012 - 08:00

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."