Viac článkov v slovenčine a češtine

Lockout by mal pomôcť mladým hráčom

Lockout by mal pomôcť mladým hráčom Nad najkvalitnejšou hokejovou ligou sveta sa postupne začínajú objavovať veľké mračná , ktoré s veľkou pravdepodobnosťou tak rýchlo nezmiznú.

Niektorí sa obávajú, že NHL by sa mohla zrušiť na celú sezónu už druhýkrát v ôsmich rokoch. Alebo na dve sezóny?..Alebo by sme mali NHL- National hockey league premenovať na No Hockey league?

Ale medzi tým American Hockey league získala do svojich radov tých najlepších a najbystrejších mladých hráčov ,ktorí mali už tuto sezónu nastupovať v NHL alebo už majú odohraté aj nejaké zápasy v NHL. AHL sa nad situáciou v NHL len ironicky pousmeje veď získali hráčov ako Jeff Skinner,Ryan Nugent Hopkins,Jordan Eberle,Taylor Hall,Justin Schultz,Mikael Granlund,Brayden Schenn, Sean Couturier,Chris Kreider, Adam Henrique, Ryan Johansen, Cam Atkinson, Oliver Ekman-Larsson, Nino Niederreiter,Tyson Barrie alebo taký Brett Connolly.

Premýšľam či je výluka ten najhorší prípad pre mladého hráča. Hranie v AHL nikdy nikomu neublížilo a ani neublíži! Je len malé množstvo hráčov, ktorí sú schopní presadiť sa hneď (Ovečkin, Crosby, Malkin, Skinner), potom sú tu hráči, ktorí potrebujú trocha času (Stamkos, Tavares, Duchene) kým začnú hviezdiť a potom sú hráči, ktorí potrebujú čas na dozretie. Väčšinou to býva práve táto možnosť. Hráč potrebuje odohrať niečo v juniorke, niečo na farme a potom naskočiť do NHL. Prečo? Pretože v prvom rade potrebuje hrať.

Nemožno mi nespomenúť nášho veľkého rivala Detroit!Nemôže draftovať kompletného hráča ale môže ho naučiť, nechať dozrieť na NHL. Red Wings ťahajú stále ako posledný a predsa ťahajú veľké talenty. Netreba nič unáhliť. Nechajú svojho hráča trápiť sa na farme do svojich 25 rokov to áno ale príde čas kedy mu povedia "si pripravený"!

 Veď si spomeňme na Dericka Brassarda s Columbusu Blue Jackets. Veľká nádej a tak to s ním uponáhľali až ho zničili. Hráč ktorý bol na drafte vybraný v prvom kole hneď zo 6 pozície. Bol považovaný za neuveriteľný  talent ale Columbus sa ho rozhodol poslať do NHL! A čo je teraz z neho? Priemerný hráč! Na NHL musí byť mladý hráč pripravený aj keď to bude trvať dlho ale radšej čakať ako zničiť takýto talent s menom Derick Brassard.

A výluka v roku 2004/2005 ?

Jason Spezza ktorý hral v AHL počas výluky nazbieral neuveriteľných 117 bodov.

Mike Cammalleri ktorý by hral za Los Angeles Kings a nazbieral v AHL počas výluky 109 bodov a so 46 gólmi sa stal najlepším strelcom AHL.

Tomas Vanek by bol nováčik v Buffale Sabres v rokoch 2004-2005.Namiesto toho bol druhý najlepší strelec v AHL so 42 gólmi.

Najjasnejší prípad je Erik Staal. Ktorý mal v premiérovej sezóne v NHL na svojom konte 11 gólov a 31 bodov. A počas výluky v roku 2004/2005 nastupoval za Lowell Lock Monsters kde nazbieral 77 bodov. Výluka skončila a Erik sa vrátil do NHL kde v sezóne 2005/2006 v 82 hrách nazbieral 100 bodov(45 gólov a 55 asistencii).Tu vidíme že dozretie hráča je veľmi dôležité!

Ďalším prínosom pre mladého hráča ísť do AHL je, že dostanem zaplatené, aj keď v menšej miere, ako keby hral v  NHL. Všetky obojsmerné zmluvy, vrátane entry zmluvy, platia dva platy: jeden pre hranie v NHL a jeden pre hranie v AHL.

V niektorých prípadoch sú tímy nútené k rozvoju svojich  mladých hviezd , tým správnym smerom.


Katka Ligacova, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
27/10/2012 - 12:50

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."