Viac článkov v slovenčine a češtine

Rozhovor s Brendanom Lemieuxom

Rozhovor s Brendanom LemieuxomFanklub Eurolanche sa pár hodín pred začiatkom draftu rozprával s kandidátom na prvé kolo.

Na svete nie je veľa ľudí, ktorí by mohli povedať, že ako trojmesačné bábätko si posedeli v Stanley Cupe. Brendan Lemieux, syn legendárneho Claudea Lemieuxa, to zažil. Jeho otec vyhral Stanley Cup s Coloradom Avalanche v roku 1996. Brendan, ktorý sa narodil v Denveri, mal vtedy tri mesiace, keď ho jeho otec posadil do najznámejšej športovej trofeje. O osemnásť rokov neskôr je Brendan jeden z top kandidátov na to, aby bol draftovaný v prvom kole. Colorado Avalanche ja zase jedným z kandidátov, ktorý by po ňom mohli siahnuť, čo by v tomto prípade znamenalo draftovanie Brendana z 23. miesta.

Brendan odohral posledné dve sezóny v drese juniorského tímu z OHL Barrie Colts. Vo svojej prvej sezóne sa s klubom dostal do finále ligy, kde po veľkej dráme prehral s Londonom Knights. Správy od skautov porovnávajú Brendana s jeho otcom Claudeom, keď majú mať rovnaký hokejový štýl. „Ako jeho otec Claude, Brendan bude súpera privádzať do šialenstva, keďže je silovým hráčom. Lemieux má tiež ofenzívne schopnosti, keďže je medzi top piatimi hráčmi v kanadskom bodovaní v tíme,“ uvádza jedna zo správ.

Brendan by bol skvelou posilou pre Colorado so svojimi bodovacími a fyzickými schopnosťami. Niektoré médiá ho opisujú ako niekoho medzi Gabrielom LandeskogomJamie McGinnom. Vedenie Avs s ním spravilo formálny rozhovorov počas nedávneho testovania nováčikov na NHL Combine. Klub nepopiera, že by bol pre nich skvelou posilou, čo by prinieslo ďalší fantastický hokejový príbeh z Denveru. Bol by tu ďalší Lemieux potom, čo sme sa rokmi kochali štýlom Claudea. Brendana môžete sledovať aj na jeho konte na Twitteri pod prezývkou @blemieux22.

Ako sa cítiš po skončení sezóny s Barrie Colts?

Naša sezóna mohla byť o niečo dlhšia, v play-off sme nezašli tak ďaleko ako sme chceli. Z môjho hľadiska si však myslím, že sme mali lepšiu sezónu ako bola moja prvá tu. Koniec koncov si myslím, že sme mali celkom dobrý rok a teraz sa už teším na draft. Chcem sa dostať do NHL čím skôr.

Ak porovnáš obe predchádzajúce sezóny, dúfal si, že bude tento rok aspoň tak úspešný ako ten minulý?

Áno. Rozhodne sa mi toho roku ofenzívnejšie darilo viac, hlavne preto, že som na ľade trávil viac času. Čím viac hráte, tým viac sa vám pochopiteľne darí. Celé leto som na sebe pracoval a s trénermi a tímom. Musím uznať, že táto sezóna bola úspešnejšia ako tá predošlá.

Čo robíš počas týchto týždňov po skončení sezóny?

Veľa trénujem, či už na ľade alebo mimo neho. Trénujem 5-krát do týždňa a snažím sa korčuľovať tak 2- alebo 3-krát týždenne. S blížiacim sa kempom budem trénovať ešte viac. Momentálne som v Kalifornii. Snažím sa čo najviac chodiť na pláž, regenerovať a trocha sa zabaviť. Bola to dlhá sezóna plná driny. Teraz sa trochu rozptýlim a potom sa pustím opäť do práce.

Si s blížiacim sa draftom nervóznejší?

Určite. Je to jedná z vecí, ktorú nemôžem nijako ovplyvniť. Budem sa pripravovať na kemp najlepšie ako len budem vedieť. Okrem toho nemôžem veľa spraviť.  Rozhodne som nervózny.

Vedel by si vymenovať 5 tímov, do ktorých by si chcel byť draftovaný?

Colorado, San Jose, Anaheim, Los Angeles a New Jersey.

Aké máš plány na leto po drafte?

Budem sa snažiť urobiť dobrý dojem čo najskôr. Aj naďalej budem trénovať, potom sa plánujem vrátiť do Kalifornie, aby som si na pár dní oddýchol. Potom je na pláne opäť tréning, mini-kemp a budem sa snažiť, aby som sa dostal na súpisku tímu.

Narodil si sa v Denveri. Pamätáš si niečo zo svojho detstva, ktoré si tu strávil?

Spomínam si na to, ako som chodieval pozerať na otcove zápasy. Taktiež si spomínam na jeho čas v New Jersey. Bolo to asi v roku 2000 a mohol som mať tak 4 roky.

Keď tvoj otec v roku 1996 vyhral Stanley Cup, posadil ťa ako trojmesačného na vrch pohára. Čo si si pomyslel po tom, ako si túto fotku videl po prvýkrát.

Bolo to naozaj super. Chcem raz vyhrať Stanley Cup a niečo podobné spraviť aj pre moje deti. Mám obrovské šťastie, že mám otca, ktorý hral v NHL a že som takéto a podobné veci zažil už v takom mladom veku. Chcem vyhrať svoj vlastný Stanley Cup.

Kedy si prvý krát videl finále z roku 1996?

Mohol som mať tak 10 alebo 11 rokov.

V akom veku si začal s hokejom?

Začal som ešte veľmi mladý. Moja kariéra asi začala hraním Triple A hokeja v Arizone, mal som 8 alebo 10 rokov a hrával som za Junior Coyotes. Taktiež som hrával v Dallase, hral som v Toronte v GTMMHL, hral som aj v Los Angeles... Hrával som kade-tade.

Pred dvoma rokmi si sa po 11 zápasoch rozhodol opustiť Green Bay Gamblers, aby si sa dostal do OHL. Prečo?

Pre mňa to bolo veľmi ľahké rozhodnutie. Chcel som byť čo najlepšie pripravený na NHL a mal som pocit, že sa v Green Bay nebudem vyvíjať rovnako rýchlo, ako by som sa vyvíjal pod krídlami Dalea Hawerchuka v Barrie.

Pred rokom si s Barrie utrpel porážku v poslednom zápase proti London Knights. Bolo to ťažké?

Bolo to veľmi ťažké. Ten zápas nás stále štve, hoci to bolo už rok dozadu. Toho roku nám naša pomsta nevyšla, čiže budeme musieť počkať na budúcu sezónu.

Ktorý juniorský zápas je pre teba nezabudnuteľný?

Asi spomínaný zápas. Toho roku sme v play-off odohrali zopár pamätných zápasov proti North Bay, mimo iného zápas, počas ktorého som strelil svoj prvý hattrick v play-off. Pre tím to bolo veľké víťazstvo, zápas sme museli otáčať.

Hral si na tohoročnom Memoriáli Ivana Hlinka?

Áno, polovica turnaja bola na Slovensku, druhá polovica v Čechách. S chalanmi sme boli na prechádzke v centre Bratislavy. Videli sme krásy mesta. Je tam naozaj pekne.

Bol si už niekedy v Pepsi Center?

Áno.

Kedy si tam bol naposledy?

Asi pred troma rokmi.

Čiže sa pravidelne vraciaš do Denveru?

Áno, v podstate pravidelne. Vždy keď som v okolí idem na zápas.

Znamenalo by pre teba veľa, ak by si ta na drafte vybrali Avalanche?

Bolo by to pre mňa veľkou cťou, ak by si ma vybrali.

Sledoval si počas uplynulých sezón Avalanche? Pozeral si nejaké zápasy?

Samozrejme. Zbožňujem pozerať zápasy Avalanche. Veľmi rád sa pozerám na hru MacKinnona, je to naozaj výnimočný hráč.

Čo hovoríš na nový manažment a nového trénera?

Myslím si, že Patrick bude skvelým koučom. Je tu veľa skvelých hráčov, veľa hráčov, ktorí na sebe tvrdo pracujú na ľade aj mimo neho a všetko čo chcú je vyhrávať. Myslím, že majú skvelý manažment.

Poznáš osobne niektorých z terajších hráčov Avs?

Trocha sa poznám s Jamiem McGinnom, hrával spolu s mojim otcom v San Jose. Zvykli sme spolu tráviť čas keď som bol mladší. Z terajších hráčov až tak veľa nepoznám.

Predstav si, že by si ťa na drafte vybrali Avalanche. S kým by si chcel hrať v spoločnom útoku?

Je tam veľa skvelých hráčov, no asi by som si vybral MacKinnona či už do stredu, alebo na krídlo. Potom asi Duchene. Myslím si, že by som bol vo formácii s nimi platným hráčom, keďže som power-forward, robil by som niečo na štýl toho, čo z času na čas robí O’Reilly.

Počas NHL Combine si mal interview s Avalanche. Mohol by si sa s nami podeliť o zopár detailov?

Áno, mal som interview s Avalanche. Dokopy som mal 28 rozhovorov. Nemôžem o tom povedať veľa, no môžem povedať, že sme mali skvelé interview, z ktorého som usúdil, že majú o mňa evidentný záujem, no nikdy neviete. Chceli ma spoznať ako človeka, ako hokejistu, chceli vedieť, kde podľa mňa bude moje hra na ďalšej úrovni. Bolo to veľmi vážne. Ako pre mňa, tak aj pre nich to je dosť vážna vec. Je v tom veľa času a veľa peňazí. Interview bolo veľmi profesionálne.

Čo si ešte zažil počas Combine?

Bol to skvelý zážitok. Dalo mi to predstavu o tom, ktorým tímom sa páčim a ktoré o mňa nemajú žiadny záujem. Zároveň mám o čosi lepšiu predstavu o mojej budúcnosti. Ako hráči sme sami seba spoznali oveľa lepšie. Bolo tam 28 ľudí, ktorí sa pýtali otázky o vás, 28 rôznych rozhovorov o sebe. Bolo to super. Combine bol veľmi náročný a ťažký, no bola to zábava.

Čo považuješ za svoje prednosti a v čom by si sa naopak mal podľa teba zlepšiť?

Som silný korčuliar. Rozhodne by som mohol zlepšiť svoju horizontálnu rýchlosť. Popravde by som chcel zlepšiť všetky aspekty mojej hry, pretože všetko v NHL je oveľa rýchlejšie, nahrávky, strely. Som dobrý v tečovaní pukov a som veľmi dobrý pred bránkou. Taktiež si myslím, že som dobrý strelec.

Aký vzťah máš so svojim otcom?

S otcom sme najlepší priatelia. Máme skvelý vzťah. Môj otec je mojím mentorom.

Je tvojím vzorom?

Rozhodne.

Rozprávali ste sa niekedy o slávnej rivalite medzi Avalanche a Red Wings?

Áno, bavili sme sa o nej. Väčšina ľudí nechápe, že v tom čase ste nechceli nikoho zraniť individuálne. Kris Draper bol v zlom čase na zlom mieste a viem, že môj otec ho nechcel zraniť. Urobili z toho zbytočne veľkú vec. Priveľmi sa to nafúklo.

Adrian Dater vo svojej knihe spomína incident, keď tvoj otec opúšťal Pepsi Center s tebou ako bábätkom. Zrazu pred vami zastavil autobus s hráčmi Red Wings a začala sa slovná prestrelka.

Môj otec bol veľmi nahnevaný, položil ma a šiel do autobusu. Povedal im, že ak to spravia ešte raz, tak ich zabije alebo niečo na ten štýl. Ako som už hovoril, všetko sa to od tej doby veľmi nafúklo, no bol to hokej ako sa patrí. Myslím, že má byť takto vášnivý a plný emócii. To podľa mňa v modernom hokeji chýba.

Čo by sa stalo, ak by si ťa na drafte vybrali Red Wings?

(Smiech) Asi by to bolo také isté ako inde. Snažil by som sa dostať do tímu. Možno by to bolo trošku iné s fanúšikmi, no dúfam, že by sa im páčil môj štýl hry.

Rozprával si sa s otcom o možnosti, že ťa draftujú Avalanche?

Samozrejme. Bol by to splnený sen. Veľmi rád by som hral za Avalanche.

Tvoj otec odohral zopár zápasov v Číne. Cestoval si tam spolu s ním?

Nie, do Číny som s ním nešiel, no z času na čas som s ním cestoval ešte keď hral v NHL.

Čo robí tvoj otec teraz?

Má hokejovú agentúru, ktorá reprezentuje hráčov.

Myslíš, že sa budúci rok dostaneš do NHL?

Myslím, že to všetko závisí od tímu, ktorý si ma vyberie. Myslím, že môžem byť efektívny, ak by som hral obmedzený čas a môžem byť efektívny aj vtedy, ak sa pre mňa nájde rola v tíme. Budem sa snažiť vybojovať si  v kempe miestenku v NHL, pretože si myslím, že môžem byť efektívny, no vyťažil by som aj z ďalšieho roku v juniorke. 

Michal Hežely prepísal a preložil rozhovor do slovenčiny.


Eurolanche.com, Worldwide, eurolanche@eurolanche.com
23/06/2014 - 14:00

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."