Viac článkov v slovenčine a češtine

Will o své ALS Ice Bucket Challenge

Will o své ALS Ice Bucket ChallengeRoman Will splnil ALS Ice Bucket Challenge a sdělil své dojmy pro Eurolanche.

Dnes již celosvětově proslavenou ALS Ice Bucket Challenge má za sebou i český brankář, který bude v příští sezóně bojovat o pozici v NHL, Roman Will. Gólman Colorada na sebe kbelík s ledovou vodou vylil 21. srpna, to když ho nominovali jeho hokejoví přátelé Brandon Thibeau a Radan Lenc. Sám pak dále výzvu rozšířil a nominoval Jiřího Kurku, Matěje Soukupa a Maximiliána Pajpacha. Posledně jmenovaný byl Avs draftovaný v tomto roce jako jediný Slovák vůbec.

Pokud jste se s „ledovou výzvou“ ještě nesetkali, následující odstavec ji více přibližuje. Hlavním cílem je rozšířit vědomí o nemoci ALS. Proto je tato zkratka součástí názvu. V praxi jde o to, že nominovaná osoba by na sebe měla vylít kbelík s ledovou vodou. Pokud to nezvládne do 24 hodin, pak má zaplatit 100 amerických dolarů na léčbu pacientů s tímto onemocněním. Ten kdo výzvu splní, rozšíří ji pak nejčastěji mezi tři další přátele na sociální síti Facebook.

Ohledně Romanovy výzvy jsme si povídali s brankářem samotným. Jeho pocity a komentáře si nyní můžete přečíst v krátkém rozhovoru.

1. Romane, přijal si tzv. ALS Ice Bucket Challenge, při které se lidé polévají ledovou vodou. Celá podstata věci spočívá v tom rozšířit vědomí o závažné nemoci ALS mezi širokou veřejnost. Co říkáš na tento projekt, dnes známý téměř po celém světě? 

„Myslím, že to je super věc. Jakmile vidím video s touto výzvou, vždycky si vzpomenu, že je opravdu důležité být zdravý.“

2. Ti, kteří nesplní výzvu do 24 hodin, by měli zaplatit 100 dolarů na léčbu této nemoci. Věnoval si nějaké peníze a stihl si se polít do jednoho dne? 

„Stihl jsem to, čili platit jsem nemusel (úsměv). Ovšem myslím si, že každý, kdo výzvu splní, by mohl alespoň malou částkou přispět. Ale třeba já sám nevím, kde můžu peníze zaslat a předpokládám, že nejsem jediný.“

3. Vzpomínám si, není to tak dávno, kdy na Facebooku byla rozšířena výzva s vypitím jednoho piva na ex. Zvládl bys i tuto challenge? 

„Už jsem dokonce zvládl (smích).“

4. Každý nominovaný by měl ve svém videu vybrat další 3 následovníky, aby se výzva šířila dál. Ty si mimo jiných zvolil i Maxe Pajpacha, brankáře letos draftovaného Coloradem. Na základě čeho ses tak rozhodl? 

„Max je super kluk. Hrozně jsme si spolu užili první camp v Denveru. Byla to velká sranda a rozuměli jsme si. Jsme stále v kontaktu, a tak mě napadl zrovna on.“

5. Poněkud odlehčující dotaz - jaký je ten pocit, když se poliješ ledovou vodou? 

„Nepříjemný (smích).“

6. Který typ výzvy bys určitě v žádném případě nesplnil?

„Pokud by to mělo být pro dobrou věc asi všechny.“

Challenge již vykonal také Maximilián Pajpach a i s ním připravujeme obdobný rozhovor. Vám děkujeme za pozornost a na závěr článku přikládáme odkaz, přes který se dostanete k videu z Willovy výzvy


Patrik Czepiec, Czech Republic, czepiec@eurolanche.com
01/09/2014 - 17:00

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."