Viac článkov v slovenčine a češtine

Avalanche draftovali Makara

Avalanche draftovali MakaraColorado si vybralo ze čtvrtého místa obránce Calea Makara.

Colorado Avalanche použilo svůj letošní první pick na obránce Calea Makara, který se tak stal prvním obráncem od roku 2011, kterého Colorado draftovalo v prvním kole. Tím posledním byl Duncan Siemens, který šel z 11.místa, ale dosud se neprosadil do kádru Avalanche.

Osmnáctiletý Makar (180cm, 85kg) je historicky nejvýše postavený hráč na draftu z AJHL (Alberta Junior Hockey League). Překonal tak současného hráče Avalanche Joe Colborna, který byl v roce 2008 vybrán na 16.místě Bostonem Bruins.


Kanadský obránce strávil poslední sezónu v týmu Brooks Bandits v AJHL, kde vyhrál kanadské bodování obránců se 75 kanadskými body za 24 gólů a 51 asistencí v 54 zápasech. Celkově se v bodování umístil na šesté příčce. V playoff pak přidal dalších 18 bodů (5+13) ve 13 duelech a výrazně tak pomohl k obhajobě titulu. O jeho zásluhách svědčí získaná trofej MVP pro nejlepšího hráče playoff.

V sezóně 2016-17 se Makar stal nejužitečnějším hráčem v celé CJHL a  nejlepším obráncem a nejužitečnějším hráčem AJHL. Rodák z Calgary zaznamenal osm bodů (3+5) v pěti zápasech a pomohl Brooks k vítězství ve Western Canada Cup 2017 a obdržel trofej pro nejlepšího obránce CJHL. Bandits prohráli ve finále Royal Bank Cupu (Kanadská juniorská mistrovská série), ale Makar obdržel cenu pro MVP turnaje a stal se tak prvním hráčem v padesátileté historii, který tuto cenu získal dvakrát po sobě.



Makar se vydává podobnou cestou, jakou se vydal současný obránce St. Louis Blues Colton Parayko, který rovněž strávil dvě sezóny v AJHL předtím, než zamířil do NCAA. I Makar bude hrát minimálně v příští sezóně v NCAA. Mezi další známé hráče jenž se objevili v AJHL, patří například Mark Messier, Dany Heatley, Mike Commodore či Chris Phillips

"Jsme nadšení, že se nám ho podařilo získat," prohlásil vedoucí amatérského skautingu Alan Hepple. "Je to velmi dobrý bruslař a vede si skvěle s pukem. Má také skvělé vidění a střelu."

Na serveru EliteProspects.com jsou o Makarovi napsána následující slova:

"Spousta lidí vidí Makara jako jednoho z největší talentů, který kdy prošel ligou AJHL. Výborně čte hru a dělá rychlá rozhodnutí. Kdykoli je na ledě, tak odvádí dobrou práci pro své spoluhráče. S pukem na hokejce si počíná na výbornou. Dělá dobrá rozhodnutí, která pomáhají týmu s přesunem do útočné zóny. Vysoké hokejové IQ a výborné porozumění vlastní hře z něj dělá dobře koučovatelného hráče. Makar má potenciál stát se franchise obráncem, který zvládá všechny situace na ledě."

Pravoruký obránce je čtvrtým hráčem, kterého si organizace Colorada vybrala v top5. Předtím si Avs vybrali Nathana Mackinnona (1. volba 2013), Gabriela Landeskoga (2.volba 2011), a Matta Duchena (3.volba 2009). 

Podruhé za sebou Colorado vsadilo v prvním kole na hráče z méně známé kanadské ligy a zároveň na hráče, jenž míří do NCAA, kde odehraje minimálně sezónu, tak jako Tyson Jost, který se už na konci sezóny objevil v dresu Avalanche a odehrál šest zápasů.

Jste spokojený s výběrem Colorada?
Ano
Ne

Michal Humbursky, Czech Republic, humbursky@eurolanche.com
24/06/2017 - 03:30

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."