Viac článkov v slovenčine a češtine

Je len liga na vine?

Je len liga na vine?Celá celistvosť NHL nikdy nemala tak málo dočinenia s hokejom, ako to robí v túto chvíľu.

BREAKING NEWS:Gary Bettman a Donald Fehr sa konečne dohodli na novej CBA! NHL 2012-2013 sezóna začína 1. decembra. Ale nie! Prepáčte mi hneď na začiatku za malý vtip. Ale fantázia mi pomáha uniknúť do vlastného sveta zázrakov.

Liga, v ktorej som bola hrdá byť fanúšikom, liga ktorá mi priviedla lásku k hokeju sa náhle zmenila na ligu za ktorú sa hanbím.

Je len Gary Bettman ten zlý?

Gary Bettman dohliada na NHL v dobrých časoch ale aj zlých. On robí asertívnejšie rozhodnutia a stojí si za nimi, bez ohľadu na to ako ho  verejnosť vníma. Ako taký môže byť hromozvodom pre kritiku, najmä v dobách ako je táto. Napríklad nedávne hodnotenie s láskavým dovolením obrancu Iana Whiteho: "Musím byť úprimný, ja osobne si myslím (Bettman je) idiot.

V mnohých ohľadoch, NHL sa nemala  nikdy tak dobre. No okrem, samozrejmosti, že liga je pozastavená každých 7 rokov ale Bettman nemôže udržať všetkých šťastných. Vlastníci chcú to a hráči chcú zas to. Bettman sa musí pokúsiť nájsť rovnováhu, ktorá je najlepšie pre hru. On stále hľadá. Bettman je terč. Zvlášť keď on sám, ktorý schováva vlastníkov a  sám sa dáva do popredia pre všetkých ktorí kritizuju ligu. Bettman má víziu a ide mu to. Jeden môže súhlasiť alebo nesúhlasiť s jeho prístupom.Za vlády Bettmana  v NHL rastu ročne príjmy $ 3 miliardy ale zas druhýkrát po ôsmich rokoch, je liga uprostred výluku. Potom, čo stratil celú sezónu v roku 2004-05, je hrozba ďalšej celosezónej výluky znova reálna. Bettman je pod ťažkou paľbou z hráčskej strany a kedy mnohí ľudia spochybňujú jeho vedenie. Ale stojí pevne!

A čo taký Donald Fehr?

Jeden nemenovaný hráč spochybnil jeho konanie a bol vykázaný. Časom sa budú častejšie objavovať výroky, ktoré budú spochybňovať prácu Donalda Fehra.

Ale obe strany musia uznať, že keď nezačnú, stratia obrovské množstvo fanúšikov. Liga môže vydať nariadenie, ktoré vyplýva z poslednej platnej CBA zmluvy, že nová kolektívna zmluva bude platiť bez ohľadu na názor NHLPA. To znamená, že liga môže povedať "OK", kto chcete poďte hrať NHL kto nie, hrajte kde chcete ale nie u nás.

 A koľko hráčov ostane v EU? Rusi? Crosby, Giroux, Stamkos atď budú hrať NHL. Takisto ako mladé vychádzajúce hviezdy ako Landeskog, Yakupov, Hall, Zibanejad, Larsson, Granlund. Keď odišli Lemiux, Yzerman či viac do historie Bossy, Howe alebo Bobby Clarke netrvalo dlho a nahradili ich iní mladí hráči ktorí sa stali budúcnosťou a tvárou ligy. Podobne je tomu teraz. Odišiel Lidstrom? A? Larsson, McDonagh.Lige idú kraľovať iní.

Aby sa liga nehrala kvôli pár hráčom , ktorí vedú spor o pár drobných pre seba? A to liga vravela, že im vyčlení milióny aby sa ich to dotklo len minimálne. To bolo gentlemanské gesto ale oni to neprijali. A teraz sa ozývajú hráči, že to mali prijať!

Na druhej strane si "Fehrovci" uvedomujú, že okrem pár hviezd na ich strane strácajú pôdu pod nohami. Dokopy nevyjednali nič, len to zhoršili. Odmietali stretnutia s NHL už od minulej ALL STAR GAME. A teraz toto. Si mysleli, že budú  vydierať ligu a nič. Rastie počet hokejistov, ktorí sú nespokojní. Dokonca sa hovorí, že ak to Fehr nedohodne do 15. decembra, tak hokejisti budú hlasovať sami kto je za prijatie návrhu NHL. 


Katka Ligacova, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
19/11/2012 - 18:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."