Viac článkov v slovenčine a češtine

Návrh NHLPA ostal bez výsledku

Návrh NHLPA ostal bez výsledkuŽiadny výrazný pokrok sa na poslednom rokovaní nedosiahol.

Rokovania medzi NHL a NHLPA pokračovali v stredu v New Yorku, kde hráčska asociácia predložila svoj návrh novej kolektívnej zmluvy. Ten liga  zvážila a nakoniec sa ho rozhodla neprijať.

Obe strany sa však o niečo priblížili k dohode ohľadom delenia ziskov. Zhoda však nenastala v otázkach kontraktov.

"Bol tam v niektorých témach posun zo strany hráčskej asociácie, to sme ocenili. Aj my sme sa niekam pohli, ale stále sme veľmi ďaleko od seba," skonštatoval  Gary Bettman po stredajšom rokovaní. "Dúfam ale, že by sme na tom mohli pre budúcnosť stavať a snáď by sme sa mohli dopátrať k úspešnému riešeniu tejto situácie," dodal.

Výkonný šéf NHLPA Donald Fehr bol z reakcie majiteľov klubov sklamaný. "Hráči urobili dramatický ústupok. Zúžili sme veľkú priepasť, ktorá medzi nami bola v oblasti rozdelenia zisku. Posunuli sme sa o 80 percent toho, v čom sme sa podľa ligy líšili," poznamenal Fehr. "Odpovedali nám. Ale nebola tam žiadna obojstrannosť. Žiadny posun v deľbe ziskov. Žiadny posun v možnosti ísť k arbitráži. Žiadny posun k téme voľných hráčov. Žiadny posun v dôchodkovom pláne, aj keď hovorili, že by to radi riešili," tvrdil Fehr , ktorý netuší, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej. "Budeme premýšľať, hovoriť s hráčmi a potom uvidíme.“

Zástupcovia ligy našu ponuku ocenili, ale trvali na tom, že nemôžu ustúpiť. Ďakujem, ale lepšie by bolo, keby ste súhlasili s tým, čo hovoríme," dodal Fehr.

Versteeg  navrhuje  rýchlu zmenu vedenia súťaže. " Bettman ničí NHL moc dlho. Musíme sa tej rakoviny zbaviť", povedal .

Ani Donald Fehr neostal bez kritiky. „Už ho musíme pritlačiť, nech sa niečo deje, pretože čas je proti nám. Nemyslím si, že dosiahneme lepšiu dohodu,“ povedal skúsený obranca Washingtonu Capitals  Roman Hamrlík. „Všetci stojíme na jednej strane, ale ja som znechutený z toho všetkého, čo sa deje. Z tých e-mailov a vecí, čo mi posielajú. Ja už to ani nečítam. Musíme si uvedomiť, že sme stratili štvrtinu sezóny, to je 425 miliónov dolárov! A kto nám ich vráti? Tie zápasy a tie peniaze? Pán Fehr?“

Erik Cole reagoval na tieto slová veľmi nahnevane: „Ak sú toto jeho názory, potom by mal asi zostať v Českej republike,“ skonštatoval Cole. „To s čím vystúpil a čo povedal, je najsebeckejšia vec, ktorú som počas tejto výluky počul. Bez pochýb. Je to jednoducho sklamaním.“.

Ale Michal Neuvrith sa zastáva svojho spoluhráča s Wahingtonu Capitals: „S Hammerom stopercentne súhlasím. Myslím si, že táto výluka nie je o väčšine hráčov. Je o niekoľkých superhviezdách s veľkými kontraktmi,“.

S každým ďalším dňom, kedy sa nehrá, rastie v hráčoch zloba a napätie. Ak to takto pôjde ďalej tak zachvílu uvidíme NHL hráčov rozdelených na dva tábory. Alexander Ovečkin a Iľja Kovaľčuk vyhrážajú, že už sa do NHL nevráti. Legendy ako Teemu Selänne alebo Daniel Alfredsson by už s pribúdaním veku nemuseli nikdy vstúpiť na NHL klziská!

Kluby a hráči sa sporia o niekoľko tém. Majitelia chcú zakázať kontrakty dlhšie ako päť rokov, chcú stanoviť, aby sa hokejisti mohli stať voľnými hráčmi najskôr v 28 rokoch alebo po ôsmich rokoch kariéry, chcú maximálne dvojročné nováčikovské kontrakty a umožniť arbitráž o výške platu pre hráčov s minimálne päťročnú kariérou. Zároveň chce NHL znížiť podiel hráčov na výnosoch z ligy vo výške 3,3 miliardy dolárov zo súčasných 57 percent na 50.


Katka Ligacova, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
23/11/2012 - 17:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."