Viac článkov v slovenčine a češtine

Nieminen: Myslel som si, že znovu vyhráme

Nieminen: Myslel som si, že znovu vyhrámeExkluzívny rozhovor s bývalým hráčom Colorada Avalanche a víťazom Stanleyho pohára z roka 2001.

Ville Nieminen (*1977) odštartoval profesionálnu kariéru v najvyššej fínskej súťaži, keď mal iba 18 rokov. O tri roky neskôr si ho na drafte v roku 1997 vybralo Colorado Avalanche zo 78. miesta. Nasledujúce tri sezóny strávil na farme v Hershey Bears. Prvý zápas v NHL odohral počas sezóny 1999/2000, no bol to jeho jediný zápas v profilige v tom roku. Jeho najväčšia sezóna prišla v roku 2001. Najprv síce strávil prvú polku ročníka v AHL, no potom prišiel do Colorada Avalanche a do nižšej ligy sa už nevrátil.

Nieminen odohral v pamätnom ročníku 2000/2001 50 zápasov a v play-off 23. Vyhral Stanley Cup, ale už počas ďalšej sezóny bol vymenený do Pittsburgu Penguins. V nasledujúcich rokoch hral aj Chicago, Calgary, Rangers, San Jose a St. Louis. V roku 2007 nedostal od tímu NHL žiadnu ponuku a tak sa rozhodol vrátiť sa späť do Európy po desiatich rokoch. Zakotvil postupne vo śvédskej, fínskej lige a v KHL. Aktuálne hrá za Tappara Tampere, kde odohral 30 zápasov, v ktorých získal rovnaký počet bodov.

Myslím si, že si skutočne profesionálny hráč, pretože dokážeš rozdeliť svoje úlohy na ľade (tvrdý hráč) a mimo ľadu (správanie k fanúšikom). Môžeš v tejto téme poradiť niečo mladším hráčom?

Do tohto dňa, do tohto veku, som bol vždy schopný oddeliť veci na ľade a mimo neho. Byť priateľský na ľade nie je mojim štýlom. Veľa mladších hráčov je talentovaných, majú schopnosť hrať hokej a podstúpiť ďalší krok v kariére. Ale potrebujú mať aj charakter. Skutočne potrebujete byť osobnosťou.

Aké sú tvoje spomienky na kariéru v Colorade Avalanche?

Tím a organizácia boli neskutočné. Mali sme šikovných hráčov. Keď sa budem na túto kariéru pozerať o 50 rokov, budem si hovoriť, že som hral s piatimi členmi Siene slávy. Budú do nej uvedení čoskoro. Traja sú už tam a viacerí pribudnú. Prvý rok bol v Colorade veľmi rýchly. Strávil som tri a pol sezóny v AHL, potom polroka v Colorade a hneď vyhral Stanley Cup.


Môžem povedať, že časť tvojej kariéry v Colorade bola najlepšou v tvojom živote?

Nie. Nebol som v najlepšej forme. Boli to prvé roky a stáli sme na modrej čiare so Stanley Cupom. Mysleli sme si, že tam budeme každý rok, ale nebolo to tak. Pravdu povediac, moc som o Stanley Cupe nepremýšľal v minulosti. Posunul som sa ďalej a vždy som chcel byť lepším hráčom. Chcel som mať lepšiu kariéru v NHL, ako to bolo vtedy. Takže nie som spokojný, aká bola moja kariéra v NHL.

Takže aká časť tvojej kariéry bola pre teba najlepšia?

Myslím si, že to bolo v roku 2004 v Calgary Flames.


Bol si nervózny pred svojim prvým zápasom v NHL?

Áno, samozrejme. Hrali sme v St. Louis. Ale v tom čase to bolo normálne, pretože to k tomu patrí.

Môžeš nám povedať o tom, čo sa dialo, keď ste získali Stanley Cup?

Samozrejme sme to išli osláviť. Oslavovali sme dve noci a potom išiel každý domov. Každý bol po dlhej sezóne unavený. Skutočne si o na to moc nepamätám, lebo sa to zbehlo všetko rýchlo.

A čo tvoj deň s pohárom vo Fínsku?

Samozrejme si na to pamätám. Mali sme dobrú oslavu. Bola to zábava. Mali sme párty pre fanúšikov a potom pre rodinu a priateľov.


Zažil si počas prvých rokov v NHL nejakú negatívnu skúsenosť?

Je to ťažké si na niečo negatívne teraz spomenúť a aj na nejakú špecifickú situáciu.

Ktorí boli tvoji obľúbení spoluhráči a kamaráti z Colorada Avalanche?

Hral som veľa s Chrisom Drurym, veľa sme sa rozprávali. Dave Reid ma vozil, keď som nemal auto. Myslím si, že to sú oni.

Zostal si v kontakte s nejakým spoluhráčom po odchode z Denveru?

Nie. Na druhej strane sú to kamarátstva na celý život, pretože sme sa delili o niečo veľké. Ale každý sa rád pohne iným smerom a je to predsa už 11 rokov.


Počul si o nejakých plánoch zorganizovať v Denveri stretnutie členov víťazného tímu? Tím z roka 1996 to už tak mal.

Nie, nič som o tom nepočul, no rád by som. Bolo by to výborné, vidieť týchto hráčov. Chcel by som ich vidieť. Hmmm. (úsmev) Teraz som znovu nabudený!

Možno sa vrátiš raz do Colorada.

Bolo by to dobré. Raz áno. (úsmev) Už veľa hráčov z toho tímu nehrá.

Iba šesť. Písali sme o tom a našli šiestich: teba, Milana Hejduka, Matina Škoulu...

Reinprecht.

Alex Tanguay a Aebischer.

Nie veľa. Áno, krásne spomienky. Môj syn sa tam dokonca narodil.


Nebolo pre teba ťažké hrať po výmene z Colorada za šesť rozdielnych tímov?

V tom čase nebolo nič ťažké. Iba som si užíval NHL. Nepremýšľal som nad tým hlbšie. Želal by som si, aby som hral lepšie, keď som bol v NHL. Rád by som bol v takej forme, ako teraz, zrelší.

V roku 2007 si nedostal žiadne ponuky v NHL?

Nie, vrátil som sa do Švédska.


Hral si vo švédskej, fínskej lige a v KHL. Môžeš ich porovnať?

Všetky ligy sú trochu rozdielne. Sú to dobré ligy. Dokonca druhá najvyššia švédska liga je pravdepodobne najrýchlejšia v Európe. Teraz mám rad to, že hrám doma. Užívam si hrať pred domácim publikom. Bývam 300 metov od ľadu. Fínska liga je veľmi dobrá.

Matt Duchene povedal, že do KHL nešiel preto, lebo sa mu nezdajú nejaké miesta bezpečné. Aká je tvoja skúsenosť s KHL?

V Rusku som strávil rok a pol a nikdy som si nemyslel, že je niečo nebezpečné. Je to tam niekedy divné. Je to iný svet a život. Ale nikdy som necítil v nebezpečenstve.


Myslíš si, že KHL niekedy dosiahne úroveň NHL?

Nie. Je to nemožné. NHL tu je 100 rokov, KHL päť. Biznis a hra je v NHL iná. KHL je organizovaná sponzormi. Nie je to nevyhnutné ich porovnávať.

Čo si myslíš o lockoute?

Myslím si, že obe strany vedia, čo robia. Nemám názor.

Premýšľaš, kedy skončíš s hokejom, či sa cítiš na ďalších päť rokov?

Na päť rokov nie, ale ja hrám pre aktuálnu sezónu, nemám dlhodobé plány. Ale stále sa vo vnútri cítim dobre a mám chuť.

Fanúšikovia ťa poznajú aj ako hokejového komentátora. Česi a Slováci ťa poznajú z časopisu Pro Hockey, kde píšeš svoje názory. Budeš v tom aj pokračovať po skončení kariéry?

Áno, budem robiť v médiách a trénovať juniorov. Televízia alebo rádio, čokoľvek.

A nejaká vtipná príhoda z komentovania?

Neviem si teraz spomenúť, no vtipné veci sa stávajú každý deň.

Počul som, že máš bar vo Fínsku, kde máš nejaké suveníry. Čo napríklad?

Áno, blízko haly. Je tam veľa obrázkov. Obrázok Stanley Cupu, veľa starých fotiek, nových fotiek, farebných fotiek, čiernobielych fotiek, všetko možné. A ešte zláta helma pre najlepšieho strelca.


Eurolanche sa s Ville Nieminenom stretol v Bratislave pri príležitosti medzinárodného turnaj European Trophy/Red Bull Salute, ktorý hrá počas sezóny 32 tímov zo siedmich krajín. V Bratislave a vo Viedni prebiehajú v sobotu semifinálové zápasy. Vo štvrtok vyradil Nieminenov tím vo štvrťfinále tím Pera Ledina, ďalšieho bývalého hráča Avalanche. Na obrázku hore sú zachytené obidvaja hráči. Rozhovor s Perom Ledinom nájdete tu.

David Puchovsky, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
15/12/2012 - 18:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."