Viac článkov v slovenčine a češtine

Exkluzívny rozhovor s Barkovom

Exkluzívny rozhovor s BarkovomEurolanche urobil exkluzívny rozhovor s Aleksandrom Barkovom – štvrtým najlepšie hodnoteným mladým hráčom. Colorado má o neho veľký záujem.

Aleksander Barkov sa narodil v roku 1995 vo fínsom meste Tampere. Jeho otec, Aleksander Barkov st., bol slávny ruský hokejista, ktorý strávil 21 rokov v Rusku, Taliansku a Fínsku. Barkov ml. je držiteľom dvoch občianstiev – ruského aj fínskeho. Posledné dve sezóny strávil v najvyššej fínskej súťaži SM-lige v tíme Tappara Tampere. V drese tohto tímu odohral celkovo 85 zápasov, v ktorých strelil 28 gólov a pridal 36 asistencií. V októbri 2011 sa stal najmladším hráčov v histórií fínskej ligy, ktorý si pripísal bod (prihral na gól).

Barkov bol najmladším členom Fínskej reprezentácie na MS do 20 rokov v roku 2011. Vo veku 16 rokov a 4 mesiacov strelil gól vo štvrťfinále proti Slovensku. Stal sa druhým najmladším hráčom, ktorému sa to podarilo v histórií tohto turnaja.

Podľa testovania nováčikov (NHL Combine) ktorého sa súčastnili najväčšie tohtoročné talenty, sa Barkov umiestnil na 4. mieste. Fanúšikovia Colorada Avalanche si ho všimli práve na testovaní. Médiá informovali, že skauti Colorada si vyžiadali extra rozhovor s Barkovom, čím jasne preukázali záujem o neho. Iné zdroje stále opakujú, že Avs draftuje práve Barkova.

Riaditeľ Európskeho skautingu, Goran Stubb, povedal o Aleksandrovi. „Barkov je skúsený, zrelý center s dobrou výškou a drzosťou, šikovný center s excelentným videním – veľmi dobrý tvorca hry a nahrávač. Nikdy nepanikári. Dobrý tímový hráč.“ Barkov bol v roku 2012 draftovaný tímom KHL Lokomotívom Jaroslavľ z celkového druhého miesta, ale to nemusí nič znamenať.


Narodil si sa vo fínsku, ale tvoj otec Aleksander Barkov st. je slávny ruský hokejista. Prečo sa vaša rodina presťahovala do Fínska? Tvoj otec sa po pár rokoch, ktoré strávil vo Fínsku, nechcel vráti do Ruska?

Presťahovali sme sa do Fínska, lebo otec začal hrať za Tapparu Tampere. Hral tu 10 rokov, ja som sa narodil počaj druhého roka. Veľmi rád tu hrával a nechcel sa vrátiť do Ruska.

Vlastníš ruské aj fínske občianstvo. Cítiš sa viac ako Rus alebo Fín?

Pochopiteľne sa cítim viac ako Fín. Narodil som sa a vyrastal som vo Fínsku. Všetko som sa vo Fínsku naučil. Po rusky samozrejme viem rozprávať, ale to je všetko.

Získal si veľa skúseností v najvyššej fínskej súťaži, pritom máš stále len 17 rokov. Prečo si nechcel ukázať svoje schopnosti v jednej z troch najlepších juniorských súťažiach v Kanade? Myslíš si, že SM-liga bol lepší krok pre teba ako juniorské súťaže v Kanade?    

Mám rád fínsku ligu, ktorá taktiež patrí medzi najlepšie. Nikdy som nepremýšľal o CHL, odkedy som prešiel do A-tímu Tappary. Viem, že CHL je veľmi populárna a kvalitná súťaž, ale tu vo Fínsku som hrával proti mužom a získal som veľa skúseností.

Podľa správ, skauti Colorada Avalanche si vyžiadali extra rozhovor s tebou počas testovania talentov. Aké máš pocity z tohto rozhovoru a z celého testovania? Bol by si šťastný, keby ťa Colorado draftovalo?

Áno, mal som extra rozhovor s nimi. Celé testovanie prebiehalo veľmi dobre. Neboli to ťažké otázky pre mňa. Vôbec som nevedel, že mám takú dobrú angličtinu. Bol by som veľmi šťastný, ak by ma Colorado draftovalo. Ale samozrejme budem rád, ak ma draftuje hociktorý tím, pretože NHL je môj veľký sen.

Aké druhy zručností môžeš ponúknuť tvojmu prvému tímu v NHL a aké aspekty v tvojej hre by si chcel počas leta zlepšiť?

Podľa mňa musím výrazne zlepšiť len jednu vec – korčuľovanie. Výbušnosť v mojom korčuľovaní. Myslím si, že všetko ďalšie mám celkom v poriadku, ale samozrejme dúfam, že jedného dňa budem dobrý hokejista aj v NHL.

Tvoj najobľúbenejší tím a hráč v detstve? Tvoja najobľubenejší film, kniha a mimohokejová činnosť?

Colorado. Eric Lindros. Nemám obľúbený film ani knihu. Tenis.

Zdroje fotiek: www.iltasanomat.fi, yle.fi a blogs.edmontonjournal.com


Autor pôvodného rozhovoru: David Púchovský


Juraj Janotak, Slovakia, janotak@eurolanche.com
22/06/2013 - 08:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."