Viac článkov v slovenčine a češtine

Rozhovor s Wojtekom Wolskim

Rozhovor s Wojtekom WolskimFanklub Eurolanche spravil interview s bývalým hráčom Avalanche, Wojtekom Wolskim

Wojtek Wolski bol celkovo 21. výber draftu v roku 2004. Po drafte odohral ešte jednu sezónu v OHL. Následne sa dostal do NHL, v ktorej už zotrval. Dňa 3. mája 2010 ho Colorado Avalanche vymenilo do Phoenixu Coyotes. Jeho kroky následne viedli do New Yorku, kde obliekal dres Rangers. Taktiež hral aj vo farbách Floridy PanthersWashingtonu Capitals. Wolski sa po uplynulej sezóne rozhodol podpísať kontrakt s Torpedom Nižnij Novgorod v KHL. Wolski dovedna odohral 12 zápasov v KHL, počas ktorých 3-krát skóroval a na svoje konto si pripísal aj 5 asistencií.

Po ôsmich rokoch si sa rozhodol opustiť NHL. Čo je pre teba v Rusku najťažšie?

Je to nová krajina, nová kultúra, úplne iný spôsob života. Pomaly si na to zvykám. Tréningy a tréneri. Celé to je úplne iné ako v NHL, je to úplne nový zážitok. Považujem to za novú fázu môjho života. Môže to byť najlepšia vec, aká sa mi za posledný čas stala. Niektorí ľudia sa báli toho, čo sa všetko môže stať. Avšak ja som sa pohol ďalej a teším sa z nových príležitostí.

Prečo si prišiel do Ruska?

Posledné sezóny mi nevyšli podľa predstáv. Zároveň som utrpel niekoľko zranení, nepodával som optimálne výkony. S pribúdajúcim vekom sa koncentrujem na to, aby som ešte vôbec mohol hrať. Chcem sa baviť hokejom. Chcem vybudovať finančný základ pre mňa a moju rodinu. To je jednou z vecí, ktoré mi KHL ponúka. Zatiaľ ma to tu veľmi baví.

Je pre teba ťažké dorozumieť sa po rusky?

Áno. Hovorím po poľsky, čiže tam sú nejaké podobnosti. Snažil som sa naučiť po rusky. Chodím na hodiny. Bude to nejaký ten čas trvať, avšak myslím si, že tu nejaký ten čas pobudnem, tak by som sa mohol naučiť jazyk. Mnoho chalanov z tímu hovorí po anglicky, taktiež aj tréneri vedia trochu anglicky. Veľmi mi pomáhajú.

Stihol si si už zvyknúť na iný štýl hokeja?

Áno. Sú tu veľké rozdiely v porovnaní s NHL. Prípravné kempy sú oveľa dlhšie, pred začiatkom sezóny odohráte kopec zápasov. Aspoň som mal čas zvyknúť si. Teraz sa snažím optimálne pripraviť na každý zápas.

A čo väčšie klzisko?

Aj na to som si už zvykol. Teším sa z toho, dáva mi to viac priestoru. Môžem dlhšie korčuľovať s pukom, čo prospieva môjmu štýlu hry. Vytvára mi to väčšie množstvo šancí a podľa mňa mi to dosť pomáha.

Poďme na otázky ohľadom tvojej kariéry. Začnime tvojim detstvom v Poľsku.

Na svoje detstvo v Poľsku si nespomínam. Bol som príliš malý. Moje prvé spomienky sú asi z Nemecka a Toronta, tesne po tom, čo sme sa presťahovali do Kanady.

Pamätáš si prvý zápas NHL, na ktorom si bol? Vedel by si si spomenúť na výsledok?

Bol to zápas medzi Avalanche a Maple Leafs. Na výsledok si nespomeniem, ale viem, že Toronto prehralo. Okrem toho si pamätám, že v bráne Avs bol Craig Billington. V prvom rade som bol nesmierne šťastný, že som mohol byť na hokeji a tráviť čas s mojím otcom.

Ako spomínaš na svoj prvý zápas v play-off v roku 2006? Nazbieral si 3 body.

Svoj debut v NHL som si odkrútil na začiatku sezónu v roku 2005 proti Edmontonu a hrať v play-off iba rok po tom bolo niečo neskutočné. Môj prvý zápas v play-off bol proti Dallasu. Počas spomínaného roku som mal výbornú sezónu v OHL a kvôli tomu ma povolali do prvého tímu. Už len to, že som mohol nastúpiť play-off bolo neskutočné, to že som bodoval bolo obrovským bonusom. Povedal by som, že to bol môj prvý veľký úspech mojej hokejovej kariéry.

Spomínaš si na nejaké pekné, pre teba špeciálne momenty z tvojho pôsobenia v Denveri?

Asi môj prvý gól v play-off. Bolo to skvelé obdobie. Bol som dosť mladý, vtedy som hokej bral iba ako hru. Čím ste starší, tým viac si uvedomíte, že to je všetko v podstate biznis. Dosť to zmení váš uhol pohľadu.

Keď už sme pri tom biznise, ako si sa zmieril so svojou výmenou do Phoenixu za Petra Muellera a Kevina Portera? Bolo to pre teba ťažké?

Samozrejme. Mal som za sebou svoju najlepšiu sezónu v lige. Zvykol som si na chalanov v tíme, mal som ich naozaj rád a atmosféra v kabíne bola super. Proste sme sa zabávali hokejom. Nechcel som byť vymenený. Mali sme v tíme priveľa mladíkov, ktorí hrali skvele, čiže tu bol nedostatok financií, aby si udržali všetkých. Musím však povedať, že som bol vďačný za šancu, ktorú som dostal v Phoenixe. Celkom sa mi darilo, dostal som veľký kontrakt. Bolo to fajn, ale radšej by som zostal v Colorade.

Považuješ čas strávený v Denveri za najlepší v NHL?

Nie som si celkom istý. V NHL som zažil 2 skvelé obdobia, ale môj čas v Colorade bol proste super. Stále som v kontakte s poniektorými chalanmi. V lete som bol na svadbe Chrisa Stewarta. Stretol som tam zopár ľudí z Colorada, zaspomínal som si na časy, keď som ešte len začínal v NHL. Taktiež som si užíval svoje pôsobenie v New Yorku.

Vedel by si povedať, kto sú tvoji najlepší priatelia z tvojho účinkovania v Colorade?

Chris Stewart. Jeden z mojich najbližších priateľov. Poznám ho odkedy som mal asi 8, ešte pred tým ako začal s hokejom. Vždy som sa hrával s jeho bratom, ten bol starší aj odo mňa a Chris za nami všade chodil. Mohol by som povedať, že som videl ako rastie. Je to skvelý chalan. Taktiež Peter Budaj, stále udržiavame spolu kontakt.

A čo Marek Svatoš?

S Marekom sa až tak nestretávam, odkedy odišiel... Ani neviem kde teraz je. Pamätám si, že si poranil koleno. S ním, Petrom Budajom a Milanom Hejdukom som trávil v Colorade veľa času.

Môžeš porovnať všetky organizácie, za ktoré si v NHL hral? Zvlášť Avalanche s ostatnými.

Svoj čas v Colorade som si užil zo všetkých najviac. Bol to môj prvý tím, asi aj môj najobľúbenejší. Hrať s Joeom Sakicom, Pierrom Turgeonom, Robom Blakeom, Milanom Hejdukom a ostatnými bolo niečo neopísateľné. Čo sa týka organizácie, tak New York bol bez pochýb na najvyššej úrovni. V lige sa im vyrovnajú možno tak Maple Leafs. Všetko, čo Rangers robia, je prvotriedne. V New Yorku je veľa peňazí. S ničím sa to nedá porovnať. Všetko čo chcete, reštaurácie, lístky na predstavenia, koncerty, všetko čo chcete, oni to pre vás vybavia. Bolo o mňa výborne postarané. Je to tam super aj čo sa týka bývania. Colorado je skvelé pre rodiny. Pokiaľ chodíte radi von, či už lyžovať, na prechádzky, hrať golf. Je to tam prekrásne.

Máš poľské korene. Vieš si predstaviť, že by si odohral 4 sezóny v poľskej lige kvôli tomu, aby si mohol hrať za poľskú reprezentáciu?

Podľa mňa to je celé smiešne. Narodil som sa v Poľsku. Hral som tam minulý rok. Chcel som hrať za poľskú reprezentáciu, ale nemohol som. Je to dosť na nič. Poznám pár hráčov, ktorí hrajú či už v Európe alebo v Severnej Amerike, ktorí by radi hrali za Poľsko, ale nemôžu. Nedá sa to však zmeniť. V prvom rade sa chcem sústrediť na svoju kariéru v KHL. Pokiaľ mám pár dni voľna, tak ich radšej strávim s rodinou. Neviem si predstaviť, že by som počas voľna šiel na 2 týždne na prípravný kemp či už do Poľska alebo niekde inde.

Petr Nedvěd mal 36 rokov, keď odišiel z NHL do českej extraligy. Odohral tam 4 roky a odvtedy môže hrať za českú reprezentáciu. Dokonca za nich hral na minuloročnom svetovom šampionáte.

Neviem si predstaviť hrať 4 roky v Poľsku. Chcem hrať čo najdlhšie v KHL. Dokonca by som sa rád vrátil jedného dňa aj do NHL. Nikdy neviete. Proste nechcem hrať 4 roky v Poľsku len preto, aby som mohol hrať za reprezentáciu. Nie je to pre mňa až tak dôležité.

Ako sa ti pozdáva tvoj nový tím v KHL?

Som s ním spokojný. Máme tu dobrú partiu. Sú veľmi nápomocní, veľmi priateľskí. Myslím, že nám to v budúcnosti pomôže. Radi spolu trávime čas, chodíme na večere a podobne. Liga je dobrá, plná talentovaných a rýchlych hráčov. Dúfam, že sa tím bude aj naďalej zlepšovať a že nám to dopomôže k ďalším víťazstvám. 

Autor pôvodného rozhovoru: Jakub Homoľa, zástupca šéfredaktora najväčšieho slovenského webu o slovenských hokejových talentoch doma a po celom svete Slovakprospects.com.


Michal Hezely, Slovakia, hezely@eurolanche.com
07/10/2013 - 17:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."