Viac článkov o Stadium Series

Nezapomenutelný zážitek

Nezapomenutelný zážitek Pod ostrými světly baseballového stadiónu Coors Field byla znovu probuzena k životu jedna z největších hokejových rivalit v hokejové historii.

Pod ostrými světly baseballového stadiónu Coors Field byla znovu probuzena k životu jedna z největších hokejových rivalit v hokejové historii. Stalo se tak 26.února v rámci akce 2016 Coors Light NHL Stadium Series Alumni Game.

Událost měla pochopitelně fantastický úspěch a zahájila nezapomenutelný víkend plný hokeje pod širým nebem.

Od poloviny 90.let do začátku nového století obstarávali v NHL Colorado Avalanche a Detroit Red Wings ostré zápasy plné brutality. Jen tyto dva týmy získaly během sedmi let (1996-2002) pět Stanley Cupů, přičemž právě tato jejich dominance přiživovala nenávistnou rivalitu, jaká se kdy ve světě sportu objevila.

Zápas veteránů posloužil jako příležitost k návratu některých nejlepších hráčů historie obou mužstev na ledovou plochu a stejně tak připravil fanoušky na zápas pod otevřeným nebem, který absolvovaly o den později současné týmy Avalanche a Red Wings.

"Bylo to opravdu impozantní a budilo to obrovský respekt vidět ten velký dav lidí," řekl o zápase Sandis Ozolins, který drží klubový rekord v počtu sesbíraných bodů (72) za sezónu mezi obránci. "Jsem si jistý, že jsme nikdy neměli tolik lidí na hokejovém zápase, který jsme kdy hráli. Myslím, že atmosféra byla dobrá."

Jasná obloha vytvořila příjemný večer pro 43.319 přítomných fanoušků, přičemž teplota v době zápasu se pohybovala okolo 14 stupňů.

"Právě jsem přijel ze San Jose, takže mě počasí zachránilo," okomentoval výborné podmínky pro hru Mike Ricci, který byl členem týmu šest let. "Kdyby bylo chladno, moc bych toho asi nepředvedl."

Sestavu Colorada zvýraznily legendy jako Peter Forsberg, Joe Sakic, Patrick Roy, Milan Hejduk, Ray Bourque a další jména. Red Wings přivezli na baseballový stadión také několik velkých hvězd včetně Steva Yzermana, Chrise Cheliose, Nicklase Lidströma či Brandana Shanahana, všechny připravené na zápas. Za všechno mluví fakt, že na ledě se objevilo hned 11 hokejistů zařazených do Síně slávy.

Uvolněná atmosféra a úsměvy na tvářích hráčů dávaly fanouškům téměř zapomenout na divoké a vášnivé konflikty, které vznikaly při soubojích těchto dvou týmů.

Nicméně zaplněný stadión zachytil alespoň náznak minulosti, když bylo vhozeno úvodní buly a viditelně soutěživý zápas začal.

"Tempo bylo nečekaně slušné na zápas veteránů," glosoval Milan Hejduk, bývalý kapitán Avalanche, který strávil celou svou NHL kariéru v Coloradu. "Docela na nás nastoupili. Přestříleli nás, ale oba naši gólmani chytali velmi dobře a navíc se nám povedlo dát nějaký ten gól."

Skóre otevřel Valerij Kamenskij, což bylo opravdu příhodné. Vždyť právě on zaznamenal první gól Colorada v historii proti Detroitu. Červené světlo dále rozsvítili ještě Sakic, Hejduk, Bourque a Stephane Yelle, čímž oživili časy slávy hokeje Avalanche.

"Bylo to vyčerpávající. Připadá mi, jako bychom jeli spoustu mil do kopce," řekl vyčerpaný Ricci, když odcházel z ledu. "Myslím, že kluci zkusili hrát, co to šlo, nicméně bylo to velmi zábavné. Děkuji Bohu, že jsem přijel."

Patrick Roy, čerstvě navržený do Hokejové síně slávy, měl 20 zásahů během dvou třetin, než přepustil své místo Craigu Billingtonovi. Fanoušci na Twitteru nakonec jmenovali bývalého gólmana Colorada a současného hlavního trenéra nejlepším hráčem večera.

Jedním z nejlepších momentů celého zážitku bylo pro Petera Forsberga, dvojnásobného vítěze Stanley Cupu a člena Hokejové síně slávy, vítězství 5-2 nad Rudými křídly.

"Byl to jeden z těch lepších večerů," prohlásil Forsberg, který si připsal asistenci u zásahu Kamenského. "Bylo skvělé počasí. Jenom ten pocit být na ledě! Nikdy bych si nepomyslel, že budu moci odehrát takový venkovní zápas a ještě proti Red Wings. A porazit je."

"Uvidět po -já nevím kolika letech- všechny tyhle kluky a zahrát si proti velkému rivalovi, to bylo úžasné," popsal svou zkušenost Milan Hejduk.

A dalším nezapomenutelným momentem večera byl video sestřih, který se objevil na velké obrazovce na Coors Field během třetí třetiny. Oba týmy se na okamžik zastavily, aby se pohledem ohřály na výsluní jejich sdílené historie, přinášející naopak mnohým přítomným moment ochlazení.

"Když se díváte na video a obrázky z minulosti, začnete myslet na to, jak intenzivní ta rivalita byla," řekl Forsberg. "Nezapomenutelné zápasy byly zpátky a myslím, že většina lidí ten večer z toho měla velký zážitek. Byli fantastičtí."

"Když uběhlo asi pět minut z třetiny a pustili to video na počest, byli jsme za to vděční," prohlásil Ozolinsh. "Všichni lidi, kteří přišli a podporovali nás při tomto zápase i během všech těch let, co jsme tu hráli, to byl dojemný moment."

Alumni Game byl zlatým hřebem oslav 20.výročí Colorada Avalanche. Vrátil zpět na kluziště nejlepší hráče klubové historie a dal jim ještě jednou šanci obléci dres se znakem "A" na hrudi.

Ozolinsh, který skončil s profesionálním hokejem teprve v roce 2014 ve věku 41 let, také prohlásil, že jeho hokejové dny jsou nyní u konce. "Ledaže by byl ještě nějaký zápas veteránů."

Bez ohledu na to, jak dlouho kdo hrál za organizaci Avalanche nebo v jakém dresu ukončil svou kariéru, každý z hráčů byl vděčný za příležitost vrátit se do Denveru a užít si ještě jeden večer hraním sportu, který milují nejvíce.

"Nemohu Coloradu Avalanche dost poděkovat," vyjádřil svou vděčnost Ricci. "Byl to prvotřídní víkend. Mnoho kluků přivezlo své rodiny. Bylo to možná naše poslední představení. Skutečně stárneme. Nikdo asi nevěřil, že si takto ještě někdy zahrajeme, takže díky za to. Nemohu dost poděkovat za všechno, fanouškům, organizaci, byla to skutečně skvělá zábava."

Autor: Antonín Skála, Česká republika


Eurolanche.com, Worldwide, eurolanche@eurolanche.com
09/03/2016 - 17:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."