Viac článkov v slovenčine a češtine

Exkluzívny rozhovor s Ryanom O´Reillym

Exkluzívny rozhovor s Ryanom O´ReillymFanklub Eurolanche vyspovedal bývalého centra Avs, teraz hráča Magnitogorska.

S úsmevom a zopár slovenskými slovami privítal Ryan O´Reilly Eurolanche v jeho hoteli potom ako ho Eurolanche privítalo na bratislavskom letisku. Ako sme Vás už skôr informovali, O´Reilly podpísal dvojročnú zmluvu s Magnitogorskom. Ak ho chce Colorado Avalanche získať naspäť, musí mu ponúknuť lepšie podmienky.

Magnitogorsk sa predstaví na ľade slovenského tímu Slovan Bratislava v nedeľu o 18.00 SEČ. O´Reillymu sa zatiaľ darí, v siedmich zápasoch zaznamenal šesť bodov za štyri góly a dve asistencie. Eurolanche sa zúčastní zápasu a spustí online textový prenos o 17.00. Môžete sa ho spýtať nejakú otázku použitím hashtagu #Eurolanche37 cez twitter. Tiež môžete vyhrať jeho podpísanú fotku.

Ako sa ti darí?

Veľmi dobre. Nanešťastie sa nehrá NHL. Nie je mojím snom (KHL), ale hrám hokej tu a navštívim krajiny ako Slovensko, Česko. Je to veľmi vzrušujúce takto cestovať. Hokej sa tu hrá na veľmi vysokej úrovni. Je to však trošku iný štýl, ale môžem tu rásť ako hráč. Tiež je o tom, že sa môžem naučiť cudzí jazyk, rozvíjať sa a žiť v inej krajine.

Už si hral v Chabarovsku?

Nemyslím si.

Leží na východe, neďaleko Číny.

Môj brat tam bol.

Let z Bratislavy tam trvá dlhšie ako do Los Angeles.

Je to bláznivé, že môžeš mať tím s ľuďmi tak ďaleko v lige. Je to určite veľmi zaujímavé a cool.

Môžeš porovnať americkú a ruskú kultúru? Ako Európan vidím veľké rozdiely medzi Európou a Amerikou, a medzi Európou a Ruskom. Rozdiel medzi Ruskom a USA musí byť veľký.

Je to veľmi, veľmi rôzne. Niektoré kultúrne veci… Zvyčajne v USA prídeš na ľad a povieš chlapcom čauko, ale tu v Rusku si s každým podáš ruku a povieš mu ahoj. Myslím si, že je to cool tradícia. Každý uznáva každého. Jedlo je veľmi rozličné. Tiež fajčenie. Tu môžeš fajčiť hocikde. V USA nemôžeš fajčiť na veľa miestach. To je veľký rozdiel. Spoznal som veľa milých ľudí voči mne, pohostinnosť je skvelá. Je to pekné mať tu ďalších anglicky hovoriacich ľudí v time, ktorí mi môžu pomôcť. Môj brat tu pôsobí tiež. Takže som vedel, čo očakávať. Je to veľmi rôzne, ale je to životná skúsenosť a užívam si ju.

Čo hovoríš na počasie?

Je to jedna z najhorších vecí tu. Zobudil som sa ráno a bolo -28°C a spýtal som sa samého seba, ako môže byť tak chladno.


O´Reilly zverejnil na twitteri túto fotku ohľadom rána v Magnitogorsku

Aké sú rozdiely medzi organizáciami Magnitogorska a Colorada?

Je to veľmi zložité porovnať, pretože nehovorím rusky a zamestnanci komunikujú so zopár ľuďmi v každej situácii. Ale obe sú veľmi dobré organizácie a významné pre mňa. Jasne, v Colorade nemám jazykovú bariéru, takže môžem rozprávať s hocikým a poznať každého lepšie ako tu. Je to malý rozdiel, ale obe organizácie sú veľmi dobré a som šťastný, že som ich súčasťou.

Matt Duchene povedal v jednom rozhovore, že nikdy nerozmýšľal o pôsobení v KHL, pretože niektoré časti v Rusku sú nebezpečné a rozdiely sú veľké. Čo si o tom myslíš?

Myslím si, že pre niekoho, kto sa pozerá zvonku sú niektoré veci o lige neznáme. Šťastie pre mňa, že brat tu pôsobí, hral tu niekoľko mesiacov. Dostal som dobré zdroje a niekoho, komu dôverujem. Povedal mi, že s ním zaobchádzali veľmi dobre a užíval si čas tu a doporučil mi ak budem mať možnosť hrať tu, bolo by to skvelé pre mňa ako hráča a osobu. Jasne, dôverujem svojmu bratovi.

Takže dôvod prečo si vybral Metallurg bol tvoj brat?

Jasne, bol to veľký vplyv. Ale tiež Paul Maurice, anglický tréner, Tom Barrasso tiež. Sú to veľmi dobrí tréneri. Ľahšie robia rozhodnutia. Viem, že môžem zlepšovať svoju hru. A som súčasťou víťazného tímu.

Proč jsi podepsal kontrakt na dva roky a ne jen po dobu výluky?

V závislosti na podmínkách kontraktu nevím, jak to bude fungovat s novou CBA a co se stane s Coloradem. Líbí se mi Metallurg a hraní zde. Jsem určitě šťastný, že jsem zde a hraji s takovým týmem.

Tvůj agent Mark Guy pronesl, že je ve smlouvě klauzule povolující vrátit se do NHL, pokud nabídne Colorado Avalanche lepší kontrakt, je to tak?

Ano, jestli Colorado nabídne, já přijmu a vracím se.

Povolil by ti to Magnitogorsk?

Ano, budu moci odejít.

Četl jsem oficiální pravidla KHL a ty nepovolují mít klauzule ve smlouvě.

U mě je to jiná situace. Byl jsem poslední roky v NHL a jelikož tam nemám kontrakt jsem velmi unikátní případ v porovnání s ostatními. Je to těžké vysvětlit.

Budeš vyjednávat s managementem Colorado až skončí výluka? Jaký je tvůj plán?

Očividně nevím co se stane. Jsem si jistý, až bude nová CBA hotová, určitě se obě strany vrátí k vyjednávání.

Myslíš, že budeš zpět v dresu Avs?

Nevím, je to velmi těžké říct. Zvláště, když nevím podmínky nové CBA. V průběhu několika dalších týdnů se rozhodne a teď je těžké říci, co se stane. Vše, co můžu dělat je udělat si lepší jméno a užít si svůj pobyt v Rusku a až přijde čas, udělat správné rozhodnutí.

Dovedeš si představit, že je zde šance hraní za jiný NHL tým?

Myslím, že ano. Záleží to na tom, co se stane s Coloradem a s čím přijdou další týmy.Je to něco, co je mimo mojí kontrolu. Věřím svému agentovi, že udělá nejlepší rozhodnutí. Samozřejmě miluji dres Colorada ale je zde také nějaký business. Můžu pouze kontrolovat co dělám právě teď: hrát hokej a zlepšovat se každým dnem.

Prečo si nepodpísal s Coloradom zmluvu ešte predtým, než sa začal lockout?

Hokej je samozrejme aj biznis. Bolo to najlepšie pre obe strany. V rokovaniach bolo treba ešte nejaký čas, ale nemali sme ho. Vyzerá to, že je najlepšie počkať, než bude nová kolektívna zmluva na svete.

Takže aj ty i klub si myslíte, že čakať je najlepšie?

Ja a agent sme prišli na to, že je lepšie čakať. Samozrejme, že oni chceli mať hotový kontrakt, no v tejto situácii si myslíme, že potrebujeme viac času.

Pohľad z okna O´Reillyho bytu v Magnitogorsku

Ak sa vrátiš do NHL, budeš chcieť dlhodobejší kontrakt?

Samozrejme to záleží na novej kolektívnej zmluve. Dúfam, že sa to skoro vyrieši. Jednoznačne milujem Colorado a chcel by som tam byť na dlhšiu dobu.

Kdyby si se znovu připojil k Avalanche, co by byl další cíl?

Osobně pro mě to je vyhrát Stanley Cup. Tým ještě není vyzrálý, je stále mladý. Ale sžíváme se spolu a hrajeme správnou cestou. Berme každý zápas vážně jak jen to de, zlepšíme se v playoff a pokusíme se vyhrát Stanley Cup.

Jsi v kontaktu s některými spoluhráči z Avs?

Ano, mluvím s nimi. Je to těžké být v Rusku a komunikovat s nimi. Jiné časové pásma… Je fajn slyšet od nich jak se jim daří.

Jsi v kontaktu s někým z Avalanche managementu?

Ne.

Co si myslíš o výluce?

To je těžké říct. Když jdu spát tak probíhají jednání a když vstanu tak se podívám, co se stalo. Dobré a špatné věci se stávají. Myslím, že hráči i majitelé se snaží dojít k dohodě. Fanoušci si určitě zaslouží zápasy. Jako hráči chceme hrát, majitelé chtějí business. Začal jsem si uvědomovat, že hokejová sezóna není to samé bez NHL.

Myslíš, že výluka skončí příští týden?

To dělá příští týden velice důležitý. Doufejme, že něco vymyslí a my konečně budeme moci dokončit dohodu. Jako hráči musíme udělat nějaké stanovisko. Dali jsme jim hodně. Musíme se ujistit o férovou dohodu, která pomůže oběma stranám a stále mít skvělé zápasy pro fanoušky.

Myslíš, že tvůj spoluhráč Jevgenij Malkin je v součastnosti nejlepší hokejový hráč?

Ano. Hrál jsem s ním 6-7 zápasů. Určitě je to jeden z nejlepších hráčů, které jsem kdy viděl. Je skvělé mít ho v týmu místo toho hrát proti jemu a snažit se ho zastavit. Je to fenomenální talent.

Jak se daří zraněnému staršímu bratrovi a spoluhráči Calovi?

Daří se mu dobře, zotavuje se. Měl zranění, které ho velmi zpomalilo ale postupně se lepší, je více mobilní. Snad se vrátí brzo zpátky.

Co si myslíš o Landeskogově kapitánství?

Je to skvělý tah. Landeskog je skvělej chlap. Máme i spoustu dalších lidí, kteří ho mohou zastoupit. Vždy de do všeho naplno, střílí a dělá černou práci. Myslím, že si vede velmi dobře vzhledem k jeho mladosti. Je to skvělá věc dát mu kapitánství.

Spoluautori prekladu: Aleš Bubílek, David Púchovský


Rudolf Sery, Slovakia, sery@eurolanche.com
06/01/2013 - 13:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."