Viac článkov v slovenčine a češtine

Berrovi sa nedarí ani na MS

Berrovi sa nedarí ani na MSBrankárska dvojka Colorada Avalanche prežíva ďalšie ťažké obdobie.

Na turnaji mal presvedčiť, ale zatiaľ sa tak nestalo. Reto Berra ukončil svoju najťažšiu sezónu v NHL. Ako dvojka Colorada Avalanche dostal šancu predviesť sa potom, čo sa zranil Semyon Varlamov. Berra nepresvedčil, zlyhal a vedenie klubu dosadilo na jeho miesto farmára Calvina Pickarda. Samotný Berra istý čas strávil na farme Lake Erie Monsters, kde dokonca vstrelil gól. Od decembra do februára ani len nenaskočil do diania NHL.

Preto mali byť majstrovstvá sveta pre neho skvelou príležitosťou ukázať všetkým, že išlo iba o dočasný výpadok formy. „Tento turnaj je pre mňa veľmi dôležitý. Nehrám však za seba, ale za Švajčiarsko. Nikdy nezabudnem na to, čo sa stalo v Štokholme. Bolo to neopísateľné. Teraz chceme spraviť všetko preto a zopakovať túto históriu,“ rozplýval sa Berra pre švajčiarske médiá v narážke na rok 2013, keď práve on pomohol svojmu tímu k historickému zisku striebornej medaile, za čo si vyslúžil prvú zmluvu v NHL. „Posledná sezóna nebola pre mňa ľahká. Ale takto funguje NHL. Nič na teba nepočká. Ak to nejde, tak existuje ďalší rad možností,“ povedal Berra v súvislosti so svojím poslaním na farmu.

Berra doposiaľ odohral tri zápasy. Už v prvom nepresvedčil, keď sa zo svojej doterajšej jedinej výhry a bodového zápisu tešil tím Rakúska. Zvíťazil po samostatných nájazdoch a Berrove čísla boli veľmi nízke. Do nasledujúceho duelu s Francúzskom naskočil Leonardo Genoni a Švajčiari Francúzov porazili. Tréneri ho nasadili aj do stretnutia s Nemeckom a opäť dokázal dopomôcť k výhre. Do brány sa vrátil Berra, ale na Lotyšov nestačil. Keď sa znova vrátil Genoni do akcie, Švajčiari podľahli Švédom jedno gólovým rozdielom. A naposledy, Berra stál medzi troma žrďami pri vysokej prehre s Kanadou 2:7. Suma sumárum, Berra prehral všetky tri svoje zápasy, dostal 12 gólov a úspešnosť jeho zákrokov bola 86 %.

Z Berru sa tak stala dvojka, aj keď išiel na turnaj ako najlepší švajčiarsky brankár. „Bolo pre neho dôležité, že na konci sezóny sa dostal na pár zápasov do brány Colorada a spravil dobrý dojem. V opačnom prípade by bolo ťažké nasadiť ho do zápasov,“ povedal hlavný tréner národného tímu Glen Hanlon – ešte pred začiatkom majstrovstiev.

Potom, čo Berra zažíva ďalšie ťažké obdobie, začali dokonca švajčiarske médiá špekulovať o tom, či sa nevráti do rodnej krajiny do dresu Bielu, s ktorým zažil krásne úspechy. Samotný Berra toto všetko popiera a hovorí, že chce stále zostať v Colorade, kde mu zostávajú ešte dva roky zmluvy. Ak by ho však Avalanche veľmi nechceli, všetko je možné. Navyše, podľa informácií fanklubu Eurolanche nie je vylúčené, že návrat domov zvažuje aj Berra, aj keď na verejnosti hovorí niečo iné.

Švajčiari sa napokon prebojovali do ďalšej fázy MS, keď o všetkom rozhodla práve vzájomná výhra nad tímom Nemecka. 

Zdroj: luzernerzeitung.ch

Zdroj fotografií: IIHF.com

Vráti sa Berra ešte do Colorada?
Áno.
Nie.

David Puchovsky, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
11/05/2015 - 11:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."