Viac článkov v slovenčine a češtine

Exkluzívny rozhovor s J. Holosom

Exkluzívny rozhovor s J. HolosomEurolanche vám prináša exkluzívny rozhovor s obrancom Jonasom Holosom.

Jonas Holos  je 26-ročný obranca pochádzajúci z nórskeho Sarpsborgu. V roku 2008, iba pár týždňov po tom, ako dostal pozvánku do kempu Chicaga Blackhawks, si ho počas draftu z celkovo 170. miesta vybrali Colorado Avalanche. Následne strávil Holos 2 sezóny v švédskej Elitserien, najvyššej švédskej lige, kde obliekal dres Farjestads BK. Po dvoch sezónach v Švédsku sa dočkal svojej šance v drese Avalanche.

Počas sezóny 2010-11 odohral 39 zápasoch, v ktorých zaznamenal 6 bodov (všetko asistencie) a 10 trestných minút. Počas sezóny taktiež odohral 17 stretnutí za Lake Erie Monsters, farmársky tím Avalanche v AHL. V spomínaných zápasoch si na svoje konto pripísal 6 asistencií a 8 trestných minút. V AHL odohral aj 7 zápasov play-off, v ktorých si na konto pripísal gól a asistenciu.

Po vzájomnej dohode s Avalanche opustil klub po sezóne a podpísal zmluvu so švédskym tímom Växjö Lakers aj napriek tomu, že s Avs pôvodne podpísal dvojročný kontrakt. V Švédsku odohral dve sezóny, po ktorých podpísal kontrakt s Lokomotivom Jaroslavľ, kde strávil posledné dve sezóny. Momentálne je Holos bez zmluvy a obzerá sa po novom tíme. 

Holos je známy nezvyčajne dlhými minútami, ktoré priemerne počas zápasov strávi na ľade. Väčšinou sa jeho ice-time pohybuje okolo 25 minút za zápas. Holos je taktiež veľmi skúseným reprezentantom, z posledných 10 svetových šampionátov nevynechal ani jeden a bol súčasťou nórskeho výberu aj na olympijskom turnaji. Jeho hráčske práva aj naďalej vlastnia Avalanche, avšak tie vypršia už toto leto. Ak by sa teda Holos s tímom nedohodol na zmluve, mal by možnosť podpísať zmluvu s ľubovoľným tímom NHL. 

Tvoj priemerný čas strávený na ľade je najvyšším spomedzi rôznych hráčov v rôznych súťažiach. Prečo hrávaš tak veľa? 

V podstate ani sám neviem. Záleží to na tréneroch. Najviac hrávam v národnom tíme. Tréneri tvrdia, že na to, aby ste vyhrávali zápasy, potrebujete veľa hrať. Vedia, že mám výdrž na to, aby som na ľade strávil dlhé minúty. Myslím, že to je ten dôvod. 

Môžeš nám priblížiť, aký je rozdiel medzi vyše 25 minútami a 20 minútami strávenými na ľade. Ako sa cítiš na konci svojho typického zápasu? 

Pravdu povediac, cítim sa lepšie, ak na ľade strávim viac minút, pretože vtedy nemáte príliš veľa času na rozmýšľanie. Proste naskočíte na ľad a robíte to, čo musíte. Keď hráte menej, oveľa viac nad vecami rozmýšľate. Napríklad, ak spravíte počas zápasu chybu, tak nad ňou rozmýšľate oveľa viac, ako keď hráte viac, pretože vtedy proste hráte a nemáte čas myslieť na hocičo iné, ako na to, čo musíte na ľade spraviť v danom momente. Myslím, že je oveľa lepšie, keď hráč môže na ľade stráviť viac minút. Mám rád štýl, akým trénujú v reprezentácii, pretože tam dostávam vysoký ice-time. 

Aký bol tvoj celkovo najdlhší čas strávený na ľade?

Myslím, že to bolo 36 minút v zápase proti Dánsku minulý rok. 

Mal si v detstve obľúbený tím a hráča z NHL? 

Áno, mojim obľúbeným tímom bola Philadelphia a mojim obľúbeným hráčom bol Eric Lindros. 

V roku 2008 si dostal pozvánku do kempu Chicaga Blackhawks, no v júni rovnakého roku ťa draftovali Avalanche. Bolo to pre teba prekvapením? Očakával si, že by ťa mohol nejaký tím draftovať? 

Určite to pre mňa bolo prekvapením. Hral som v nórskej lige, čiže som nečakal, že by tímy vôbec vedeli kto som. S najväčšou pravdepodobnosťou si ma všimli počas majstrovstiev sveta, no aj napriek tomu som bol dosť prekvapený, že si ma vybrali, najmä preto, že som bol od ostatných o dva roky starší. Bolo to naozaj nečakané a prekvapujúce. Bolo to však výborné. Po drafte ste akoby opäť neskutočne natešený z toho, že môžete hrať hokej. Veľa vám to dá. 

Nasledujúcu sezónu tvoje kroky smerovali do najvyššej švédskej ligy. Myslíš, že ti odchod z Nórska a príchod do Švédska pomohol? 

Určite, náramne mi to pomohlo. Hneď počas mojej prvej sezóny sme mali vo Farjestade dobrý tím. Mal som možnosť učiť sa od skvelých hráčov, kvôli čomu som sa stal oveľa lepším hráčom, akým som bol sezónu predtým. Veľa som si z toho zobral. Trénujete s lepšími hráčmi, hráte v lepších zápasoch. Tie dva roky v Švédsku mi nesmierne pomohli. 

Avalanche ťa do tímu chceli už v roku 2009, no napriek tomu si zostal v Európe. Prečo? 

Pretože švédska liga nemala dohodu s NHL. Kvôli ma vedenie Farjestadu odmietlo pustiť do NHL aj napriek tomu, že ma Avalanche chceli do tímu. Mal som s tímom platnú zmluvu a preto som nemohol odísť.

O rok nato si už podpísal zmluvu s Coloradom. Ako si spomínaš na prípravný kemp a celkovú atmosféru v tíme? 

Na začiatku som bol trocha nervózny, pretože tam trénujete s veľkými hviezdami tímu. Pred nimi máte obrovský rešpekt. Po čase som sa aklimatizoval a cítil o čosi lepšie, pretože som prišiel na to, že úroveň hokeja nie je vysoká natoľko, aby som tam nemohol hrať aj ja.  V kempe som si vybojoval miesto v tíme a mal som zo seba veľmi dobrý pocit. Odohral som približne 12 zápasov, následne som bol v pozícii zdravého náhradníka. Strávil som veľa času tým, že som sa na zápasy pozeral iba z tribúny. Bolo to náročné. Počas sezóny som zažil množstvo vzostupov a pádov, najmä preto, že som dlho nehral. Počas spomínanej sezóny som sa toho veľa naučil. Určite to bolo niečo, z čoho som počas svojej neskoršej kariéry profitoval. 

Ako si spomínaš na svoj prvý zápas v NHL?

Bol to zápas v New Yorku proti Islanders. Bol som veľmi nervózny. Hneď po úvodnom vhadzovaní sa pobili krídelníci, čo ma dosť zaskočilo a pozeral som, čo sa vlastne deje. Zápas bol hneď od začiatku veľmi zaujímavý a myslím, že sme som odohral solídny zápas. Strávil som na ľade dosť času. Už len to, že som vôbec bol v NHL, bolo úžasné. 

V novembri, iba pár týždňov od začiatku novej sezóny, ťa tím poslal do AHL. Bol si sklamaný? 

Samozrejme. Bolo to veľmi nepríjemné. Chcete hrať v NHL, preto som niesol to, že ma poslali do AHL, dosť ťažko. Celý čas rozmýšľate iba nad tým, kedy vás opäť povolajú do NHL. Sledujete zápasy Avalanche s tým, že čakáte, či sa niekto zraní, alebo či nebudú potrebovať niekoho povolať z iných dôvodov. Je to naozaj jediné, čo vám behá po rozume. Je to naozaj náročné po psychickej stránke. 

Môžeš porovnať zápasy v NHL a zápasy v AHL?

Povedal by som, že všetko v NHL je oveľa rýchlejšie. Každý hráč je silnejší, rozmýšľa a koná rýchlejšie a je šikovnejší. Dvadsať hráčov hrajúcich za tím v NHL dokážu veci, ktoré hráči v AHL proste nedokážu. 

Ako si spomínaš na vtedajšieho trénera Joea Saccoa? 

Po sezóne bol veľmi frustrovaný, pretože sme tuším skončili na predposlednom mieste v lige. Mali sme množstvo náročných tréningov a viacero mítingov po zlých zápasoch. Na nič presnejšie si nespomínam. Mali sme zlé obdobie a chcel od nás, aby sme hrali lepšie. 

Kto bol tvojim obľúbeným obranným partnerom? 

Povedal by som, že John-Michael Liles. Bol to veľmi dobrý a šikovný obranca. 

Čo ti po sezóne povedali Avalanche? 

Vôbec nič. Jediné, čo mi povedali, bolo, že musím ísť do AHL, aby som hral v play-off. 

Čo ti povedali na to, keď si ich informoval o tom, že budeš ďalšiu sezónu hrať v Európe? 

Neboli z toho práve nadšení. Boli vcelku sklamaní, no na druhej strane ma už počas kempu poslali do AHL a ja som mal pocit, že pre mňa nemajú plán. Ak ho aj mali, tak mi o ňom nikdy nepovedali. Mal som pocit, že robím správne rozhodnutie. 

Prečo si sa rozhodol pre návrat do Európy?

Pretože ma poslali do AHL už počas kempu. Mal som pocit, že šancu, ktorú som mal dostať ja, dali iným. V Colorade bolo v tom čase 9 obrancov a ja som bol až niekde za nimi. Najväčším dôvodom bolo to, že by som ten rok nehral v NHL a ak by som nehral v NHL, tak som už radšej chcel hral v Európe. 

Bol si odvtedy s Avalanche v kontakte? Kontaktovali ťa niekedy? 

Nie, medzi nami nebol žiaden kontakt. 

Tvoje hráčske práva vlastnia do tohto leta. Privítal by si návrat do Colorada? Sú medzi tebou a Avalanche momentálne nejaké rokovania?

Dúfam, že mi ešte dajú šancu, pretože by som si ešte rád zahral v NHL. Ak by mi ponúkli šancu, tak by som ju ihneď využil. Podpíšem však iba jednocestnú zmluvu. Momentálne však neviem o žiadnych rokovaniach. Na to by sa bolo treba spýtať môjho agenta.* 

* Holosov agent pre Eurolanche potvrdil, že sa v týchto dňoch zhováral s vedením Colorada Avalanche, avšak na stole zatiaľ nie je žiadna konkrétna ponuka. Ako povedal aj sám agent, na vyjednávanie je ešte času a rovnako aj on potvrdil, že Jonas podpíše iba jednocestnú zmluvu.

Čo je tvojou najobľúbenejšou reprezentačnou spomienkou? 

Myslím, že náš prvý šampionát v Štokholme v roku 2012. Podľa mňa vtedy mnoho z nás odohralo svoje najlepšie zápasy vôbec. V niektorých zápasoch sme boli priam úžasní. Dali sme mnoho gólov. Bola to zábava. V štvrťfinále sme narazili na Rusov, ktorí nás zdolali 5-2, avšak aj napriek tomu to bol skvelý zážitok a skvelá skúsenosť. Taktiež rád spomínam aj šampionát na Slovensku, ktorý sme odohrali v Košiciach. Veľa ľudí očakávalo, že toho veľa neuhráme, pretože nám chýbali najlepší hráči ako Zuccarello. Celý tím bol zložený z mladých, neskúsených hráčov, no aj napriek tomu sme sa prebojovali do štvrťfinále. Čo sa týka očakávaní, tak to bol asi náš najvydarenejší turnaj. 

Už vieš, v akom európskom tíme by si mohol budúcu sezónu hrať? Sú nejakí horúci kandidáti? 

Samozrejme, že nejakí kandidáti sú, no nič zatiaľ nie je isté. Momentálne nemôžem nič povedať. Dúfam, že to bude v KHL, avšak zatiaľ ani sám neviem.  

Autorom pôvodného interview je David Púchovský


Michal Hezely, Slovakia, hezely@eurolanche.com
25/05/2015 - 13:00

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."