Viac článkov v slovenčine a češtine

Exkluzívny rozhovor s Romanom Willom

Exkluzívny rozhovor s Romanom WillomFanklub Eurolanche spravil exkluzívny rozhovor s novým brankárom organizácie Colorada Avalanche.

Roman Will (22) strávil takmer celú doterajšiu kariéru v Mladej Boleslavi, kde sa od dorastu a juniorky nakoniec prebojoval do seniorského tímu, ktorému v skončenej sezóne pomohol konečne postúpiť z druhej ligy do extraligy. Ešte počas svojho angažmánu v Česku sa na jednu sezónu pozrel do zámoria, keď ročník 2011/12 strávil v juniorskej QMJHL za Moncton Wildcats, kde narazil aj na Nathana MacKinnona. V Kanade sa napokon dostal do prvého All-Star tímu ligy a potom sa vrátil späť do Čiech, kde naberal nové skúsenosti.

 Radosť po postupe Mladej Boleslavi do extraligy.

Medzi jeho najväčšie kariérne míľniky určite patrí v zápas, v ktorom nielenže asistoval na dva góly, ale dokonca sám jeden vstrelil. Potom, čo sa jeho tím aj vďaka nemu dostal do extraligy, prišla ponuka z Colorada Avalanche, s ktorým v máji podpísal dvojročný dvojcestný kontrakt. Aj keď je momentálne v celej organizácii pretlak brankárov, Roman je odhodlaný bojovať o miesto v zostave tvrdou prípravou, ktorú odštartoval už teraz.

Ako si strávil posledné týždne po podpise zmluvy s Coloradom? Bol si tam aj osobne?

V Colorade som nebol, všetko prebiehalo cez e-mail a skener. Od 9. mája som bol na dovolenke s priateľkou, 17. mája sme sa vrátili a od tej doby sa už pripravujem individuálne na ďalšiu sezónu.

Odkedy si vedel, že o teba majú záujem skauti Colorada Avalanche? Asi podpis zmluvy neprišiel zo dňa na deň, ale trvalo to o niečo dlhšie...

Už to trvá dlhšie – o ich záujme som vedel zhruba od polovičky minulej sezóny.

Kedy a ako si sa dohodol na zmluve s Coloradom?

Všetko riešil za mňa môj agent a potom som zmluvu podpísal cez skener. O zmluve sme začali jednať po skončení baráže s Mladou Boleslavou.

S Mladou Boleslavou si prednedávnom podpísal nový, jednoročný kontrakt. Nebol problém ho zrušiť, keď prišla ponuka z Colorada?

Bolo to iba predĺženie opcie a v zmluve som mal klauzulu o prípadnom odchode do tímu z NHL, takže žiadne problémy okolo toho neboli.

Rozprával si sa už s niekým z klubu Avalanche, kto ti povedal, čo od teba očakávajú v ďalšej sezóne?

Ešte som nemal príležitosť s nikým z tímu hovoriť, všetko rieši môj agent. Predpokladám, že v najbližšej dobe už budem s niekým v spojení.

Čo bude tvojim hlavným cieľom vo svojej prvej sezóne v organizácii Colorada Avalanche?

Nepremýšľam moc do budúcnosti. Budem sa snažiť byť najlepšie pripravený ako len môžem a sústrediť sa na tréning od tréningu.

Sledoval si hokej Colorada Avalanche v tejto sezóne, prípadne aj v minulosti?

Už od malička bolo Colorado jedným z mojich obľúbených tímov hlavne kvôli faktu, že za nich chytal Patrick Roy. Túto sezónu som dosť sledoval a bol som moc zvedavý, ako sa bude Patrickovi dariť v roli hlavného trénera.

Poznáš súčasných hráčov Colorada? Niektorých možno aj osobne?

V QMJHL som sa stretol s Nathanom MacKinnonom a z českých hráčov tam je iba Jan Hejda, zvyšok hráčov nepoznám. Samozrejme mám prehľad o brankároch v organizácii Colorada.

Ako si konkrétne spomínaš na MacKinnona?

Mám na neho viacero spomienok, väčšina z nich je z play-off, kde sme hrali proti sebe v prvom kole. Mal výborný rok, dal mi dosť gólov, ale raz som ho na trestnom strieľaní vychytal takým Hašekovým štýlom.

Čo hovoríš na príležitosť byť trénovaný Patrickom Royom?

Je to pre mňa splnenie môjho sna, ktorý som mal už od malička. Keď som mal asi sedem rokov a išiel som na svoj prvý zápas, tak som od rodičov dostal ako talizman práve plyšového medvedíka vo farbe Colorada a s číslom 33 a menom Roy, ktorého mám dodnes.

Takmer celú doterajšiu kariéru si strávil v Mladej Boleslavi. Nebude ti tvoj klub chýbať?

Samozrejme, že trochu áno. Mám tam veľa kamarátov, mali sme skvelú partiu v šatni, ale predo mnou je nová výzva na akú sa neskutočne teším.

Čo považuješ za svoj najväčší úspech z tvojej kariéry za Mladú Boleslav?

Určite tohtoročný postup do extraligy. Pre celé mesto to bola veľká udalosť.

V sezóne 2009/10 si vstrelil gól cez celé ihrisko a v rovnakom zápase prihral aj na dva góly. Môžeš nám to opísať?

Stále si to pamätám, bol to zápas proti Havlíčkovému Brodu. Bol to asi môj najbláznivejší zápas. Nezabudnem v živote hlavne na ten gól. Boli dve minúty do konca zápasu a hosťujúci tím hral bez brankára. Snažili sa získať pásmo, tak na mňa od modrej nahodili puk. Ja som si dosť veril a tak som a pokúsil prestreliť všetkých hráčov, aby to nikto nezachytil a našťastie to padlo až do ich bránky. Pravdupovediac som to na tréningu často trénoval.

Mladá Boleslav sa dostala do extraligy po prvýkrát, čo si za ňu chytal. Nebude ti ľúto, že práve v takomto čase si z klubu odišiel?

To je hokejový život a ja si idem za svojim snom. Takúto šancu už v živote nemusím dostať, takže urobím všetko, aby som bol úspešný v Severnej Amerike. Samozrejme budem chalanom v Mladej Boleslavi želať, aby sa im moc darilo a budem ich sledovať na diaľku.

Počas skončenej sezóny si mal aj zdravotné problémy. Ako si na tom teraz?

Už nemám žiadne problémy, cítim sa skvelo. Už sa naplno pripravujem na ďalšiu sezónu.

Rok si strávil aj v kanadskej juniorke QMJHL. Ako si spomínaš na túto skúsenosť?

Bol to zatiaľ najlepší rok v mojom živote, stretol som veľa nových ľudí a zažil nový život a nikdy nebudem ľutovať rok strávený v Monctone.

 Sezóna v QMJHL bola pre Romana úspešná.

Z juniorky si sa musel napriek úspechu vrátiť späť do Čiech, prečo?

Bol tam problém v tom, že som mal platnú zmluvu s Mladou Boleslavou a oni si ma stiahli späť do Čiech.

Nemal si vtedy vôbec žiadne ponuky od tímov NHL, prípadne AHL či iných severoamerických líg?

V tej dobe sa riešilo viacero možností v Severnej Amerike, ale bohužiaľ nič sa nestalo, ale veril som, že to tak malo byť, pretože som potom v Mladej Boleslavi dostal prvú šancu v seniorskom tíme, čo bola veľká skúsenosť a posunulo ma to ďalej.

Keď porovnáš QMJHL a druhú českú ligu, aký vidíš rozdiel?

Zásadný rozdiel je hlavne vo veľkosti ihriska, čo spôsobuje, že v juniorke je ďaleko väčší počet striel a dorážok, pričom v Česku bolo veľa technických hráčov, ktorí hrali až do prázdnej brány.

Ako stráviš blížiace sa leto?

Prípravou na ďalšiu sezónu. Bude to pre mňa veľmi dôležité byť dobre pripravený, pretože hokej v Severnej Amerike je po všetkých stránkach náročný. Takže ma v lete čaká už len drina.

Čo by si odkázal európskych fanúšikom Colorada Avalanche, ktorí budú najbližšie mesiace držať palce, aby si sa prebojoval do prvého tímu? 

Urobím všetko preto, aby som dobre reprezentoval organizáciu Avalanche a moje meno.

Ďalšie exkluzívne rozhovory fanklubu Eurolanche nájdete na tomto odkaze. Romana nájdete na Twitteri pod menom @Willda29.


David Puchovsky, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
01/06/2014 - 13:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."